Çok ileri boyuttaki bir sosyal medya ve internet bağımlığı, ancak konunun uzmanı bir psikolog ile ortadan kaldırılabilir. Bunu dışında olan hafif düzeydeki bağımlılıklar için şunları tavsiye edebiliriz.
1. Öncelikle aşırı sosyal medya ve internet kullanımı, muhtemelen kişinin içinde bulunduğu bir boşluktan kaynaklanıyor. Kişi, iç dünyasındaki boşluk hissini doldurma ihtiyacı hissettiği için, sürekli bir meşguliyet ve heyecan arayışı içindedir.
Bunun için, önce çocuğunuzun yoğun internet kullanmasının altında yatan psikolojik nedenleri araştırmanızda fayda var. Belki maneviyat eksikliği var, belki arkadaş ortamı yoktur, belki evde iletişim ve muhabbet ortamı yeterli değil, belki okulla, dersleriyle, arkadaşlarıyla bir sorunu var, belki kendini yetersiz ve başarısız görüyor ve bunu internet oyunlarındaki başarısıyla telafi etmeye çalışıyor. Sorunun kaynağına göre çözüm aramak daha faydalı olur.
2. Çocuklarınızın maneviyatını yüksek tutmaya çalışın.
Bunun için evde namaz ve ibadet ortamı güçlü, canlı ve heyecanlı olmalı, Kur’an, hadis ve Risale-i Nur gibi bir tefsir düzenli okunmalı. Tefsir, çocukların zaman olarak uygun saatlerinde ve onların istediği yerden, onlara okutmalı, kesinlikle zorlama olmamalı. Aksi halde direnç doğurur.
3. Sosyal medyada veya internette çok sık paylaşımda bulunmak ve hemen akabinde “beğeni” ve “yorum” beklemek, aynı zamanda sevilme, beğenilme ihtiyacının bir sonucu olabilir.
Çocuğunuzun bu ihtiyacını siz giderin. Onun olumlu davranış ve sözlerini takdir edin, en küçük bir artısını onaylayın. Sık sık başını okşayın, yakışıklı olduğunu, güzel olduğunu, temiz, ahlaklı, dürüst vb olduğunu sık sık söyleyin. Onu daha az eleştirin, ama daha fazla merhamet ve şefkat gösterin, ilgilenin, ortak sohbet konuları bulmaya çalışın.
4. Çocuğunuza, aşırı internette kullandığı konusunda farkındalık kazandırın; çünkü bazen kişi, internete öylesine dalabiliyor ki, ne kadar zaman geçirdiğinin farkında bile olmayabiliyor.
Ayrıca zarar veren bir alışkanlığı ortadan kaldırmanın ilk yolu, farkındalık kazanmak ve kabul etmektir; çünkü kişi, bağımlı olduğunu düşünmüyor veya internette fazla kaldığına inanmıyorsa alışkanlığını değiştirmez.
Bunun için kendisini gözlemlemesini, internette geçirdiği saatleri yazmasını, hangi sosyal medyada veya oyunda ne kadar kaldığını yazmasını isteyebilirsiniz. O yapmıyorsa siz gözlemleyin, kayıt tutun ve önüne koyun. Eminiz kendisi de bu bağımlılığın farkına varacaktır.
Eğer düşündüğünüz gibiyse, uygun bir vaktinde onunla konuşun; ancak çocuğunuzun bağımlılığını kabul etmesi için sürekli, oyun başındayken aynı şekilde, aynı kelimelerle eleştirmeyin. Oyuna odaklanan bir gencin sizi dinlemeyeceğini, hatta odaklanmasını bozduğunuz için size öfkeleneceğini unutmayın.
5. Bir alışkanlığı ortadan kaldırmanın yolu, o alışkanlığın tersini yapmaktır. Yani bir süre o alışkanlığa ara vermektir. Çocuğunuz da kabul ederse, en az bir hafta internet kullanmayı ertelesin. Buna aynı zamanda “Dijitale Detoks” da deniliyor. Bir hafta internetten uzak kalmak bağımlılığını azaltacaktır.
6. İnternet kullanımını bütün bütün yasak etmek yerine, aile içinde bazı kurallar koymak suretiyle sınırlama getirilebilir.
Örneğin yemek, çay ve kahve saatlerinde kesinlikle telefon kullanılmasın. Hatta bu saatlerde odaya/mutfağa giren kişi telefonunu dışarıda bıraksın.
Böylece, bir alışkanlıktan daha uzaklaşılmış olunur ve ayrıca ailece sohbet, muhabbet edilmeye fırsat doğar. Bunun içinde yemek ve çay saatlerinde ailenin birlikte olması gerekir.
Bir başka kural da çocuğunuzla internette gezinme saatlerini konusunda anlaşmanızdır. Kendisine kaç saat internette oyun oynaması veya sosyal medyada gezinmesinin yeterli olacağını sorun. Ortak bir noktada buluşun. Bu da ona bir sınır getirecektir.
7. Aile içinde, kardeşler arasında veya ailece ortak etkinlikler düzenleyin.
Oyunlar, piknikler, yemek yapmalar, ortak okuma saatleri, ortak gezmeler vb. kişiyi hem internetten uzaklaştıracak hem de aile dayanışma ve aidiyetini artıracaktır.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
DİNİ HİZMET İÇİN BİR KIZ BİR ERKEKLE PRATİK HAYATTA VEYA SOSYAL MEDYADA SÜREKLİ GÖRÜŞEBİLİR Mİ?
KADINLARIN FOTOĞRAFLARINI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMASI DOĞRU MU?
SOSYAL MEDYADA MAHREMİYETİN PAYLAŞILMASI DİNEN UYGUN MU?
BİR KADIN FACEBOOK, TWİTTER, WHATSAPP GİBİ SOSYAL MEDYADA RESMİNİ, FOTOĞRAFINI KOYABİLİR Mİ?
MÜSLÜMAN OLMAYAN BİRİNİ SOSYAL MEDYADA TAKİP ETMEK GÜNAH MI?
Yorumlar (0)