Hz. Âdem’in iki oğlunun kurbanları konusu Kur’an’da açıklanmıştır (Maide. 5/27-31). Buna göre oğullardan birinin kurban ibadetinin kabul edilmemiş olmasını, diğer (kurbanı kabul edilen) oğul “takvâ” ile açıklamakta, “ibadetin ancak takvâ sahibi olanlardan kabul edileceğini” ifade etmektedir. Burada takvânın ne mânaya geldiği de âyetin devamından anlaşılmaktadır: Kurban’ı kabul edilmeyen oğul, kıskançlık yüzünden kardeşini öldürmek istemektedir. Bir kulun Allah’a bağlılığı, O’na karşı sevgi ve saygısı, itaatsizliğin sebep olacağı kötü sonuçlardan korkması (takvâ) onun kıskançlık duygusunu veya başkaca nefsani arzularını yenmesine yetmiyorsa takvâsı eksik demektir; takvâsı eksik olanların itaatı (kulluğu) da eksik olur, ibadetlerini Allah için değil, başka saik ve sebeplerle yapmış olabilirler ve ibadetin kabul edilmemesi işte bu “niyet ve saik” kusuruna bağlıdır. Ayrıca bir kimse başka bir kimsenin takvâ sahibi olup olmadığını bilemez, kendisinde takvâ duygusu ve buna bağlı davranışların bulunup bulunmadığını ise bilir. Allah emrettiği, Hz. Peygamber de yaptığı için ödev bilerek kurban kesen kimsede -bu mânada- takvâ vardır.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
TAKVA NEDİR, MÜTTAKİ KİME DENİR?
SAHABELERİN DERECESİNE ULAŞILIR MI? İŞLEMİŞ OLDUĞUM GÜNAHLARA TÖVBE ETSEM VE ALLAH YOLUNDA GİTSEM, SAHABELER GİBİ…
ALLAH’TAN BAŞKASINDAN YARDIM İSTEMEK, DUA EDERKEN VESİLE KILMAK, EVLİYALARDAN MEDET İSTEMEK HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
SAÇ UZATMAK CAİZ MİDİR, BİR SAKINCASI VAR MI VEYA SÜNNETE UYGUN SAÇ UZATMA ŞEKLİ VAR MIDIR?
ALLAH’IN İSİMLERİ BELİRLİ SAYILARDA ZİKREDİLDİĞİ TAKDİRDE O İSMİN MANASI YÖNÜNDEN İNSANDA KARAKTERİSTİK DEĞİŞİMLER OLABİLİR Mİ?
Yorumlar (0)