Kurban bedelini yoksullara vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olmaz; çünkü ibadetlerin cinsini ve keyfiyetini biz tayin edemeyiz. İbadetler tamamen Mâbud’ un bildirdiği gibi olmalıdır. Başka türlü verme ibadetleri zaten vardır. Kişi onlardan yapması gerekenleri de yapacak, gerekiyorsa kurbanını da kesecektir.
Fıkhî hükmü ister vâcib, ister sünnet olsun, kurban ibadeti belirli şartları taşıyan hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilir. Kurban bedelini yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle, kurban ibadeti ifa edilmiş olmaz. Şüphesiz Allâh Teâlâ’nın rızasını kazanmak niyetiyle, fakir ve muhtaçlara yardım etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Müslüman’ın önemli vazifelerinden biridir. Ancak, bu iki ibadetten birinin diğerinin alternatifi olarak sunulması dini açıdan doğru değildir.
Nitekim Peygamber (a.s.) Efendimiz de, kurban meşru kılındıktan sonra her yıl kurban kesmiştir (Buhârî, Hac 117, 119; Müslim, Edâhî 17).
Ayrıca Hadîs-i şerîflerde Kurban bayramında, Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağı ve kurban edilen hayvanın her unsurunun kişinin hayır hanesine yazılacağı ifade edilmiştir (Tirmizî, Edâhî 1; İbnu Mâce, Edâhî 3).
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Kurban Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
DOĞUMDAN SONRA BOYNUZLARIN ELEKTRİKLE KURUTULMASI HAYVANIN KURBAN OLMASINA ENGEL OLUR MU?
KURBANIN YENİLMEYECEK YERLERİ NELERDİR?
HAC KURBANI TÜRKİYE’DE KESTİRİLEBİLİR Mİ?
GAYRİMEŞRU YOLLA KAZANILAN PARAYLA KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?
KADIN KURBAN KESTİREBİLİR Mİ? KURBANI KENDİSİ Mİ KESMESİ GEREK?
Yorumlar (0)