Bir şeyin görünüşte küçük olması, onun önemsiz olduğu anlamına gelmez. Tıpkı evrende toz tanesi kadar alan kaplamayan insan gibi. Önemli olan onun verdiği fayda ve zarardır, hüküm de ona göre verilir. Örneğin: Bir damla kan, insan kalbinde görevini yapmayıp pıhtılaşınca, koca insanı çökertir, hatta bazen ölümüne neden olabilir. Pıhtının küçüklüğüne bakarak verdiği zararı da küçük görmek akıl işi değildir.
Koca ceviz ağacının meyvesi ağaca göre gayet küçüktür. Ama o ağacın varlık gayesi meyvesi olduğu gibi, ağacın varlığının devam etmesi de ağacın meyve vermesine bağlıdır. Çünkü ağaç meyvesi için yetiştirilmiştir ve meyve vermeye devam ederse, ağacın bakımına devam edilir. Yoksa ağaç kesilir.
Demek ki insan da bu kainat ağacının şuurlu mükemmel bir meyvesidir. Bu kainatın yaratılmasının en önemli bir sebebi insanın meyvesi olan iman ve ibadettir. Ayrıca bu kainat ağacının devam etmesinin de önemli bir sebebi, yine insanın iman ve ibadetinin devam etmesidir. Yoksa kainatın sahibi olan Allah o kainat ağacını keser; kıyameti koparır.
O halde insanın imanı ve ibadeti kainatın neticesidir, hatta kainat onlar içindir denilebilir.
İnsanın Toz Tanesi Kadar Küçük Olması Değerini Değiştirir mi?
İnsanın önem ve değeri, onun toz tanesi kadar küçük ya da dağ kadar büyük olması ile ilgili cismani ve nicel bir anlamda değildir.
Kur’an-ı Kerim’de insana verilen önem, onun iradesi ile yapıp ettiklerinin tüm kainat karşısındaki konumu ile ilgilidir. Kainattaki tüm varlıklarda hakim olan iyilik, hayır, güzellik ve adalet gibi hakikatlere zıt eylemlerde bulunan insanın bu tür davranışları, tüm kâinat çapında bir zıtlık içerir.
Aynı şekilde iradesi ile kâinatta bulunan iyiliğin ötesine çıkabilmesi de onun önem ve değerini arttırır.
Tüm bunlarla birlikte, insana verilen önem ve değerin bir diğer sebebi de insanın iradesi ile iyi ve güzeli bulmak hususunda içine düştüğü acizlik ve güçsüzlükle ilgilidir. Bu nedenle insanın kurtuluş çağrısına Kur’an önemle icabet etmektedir.
O halde insana verilen irade gücü onun önem ve değerini diğer varlıklardan ayırır.
Bu irade gücünün bir sonucu olan imtihan olmaksızın onu değerlendirmek mümkün değildir. Zira bu durumda insanın varlığının anlamı kalmaz.
Kaynak :Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
İSLAMİYET DİNİNDE BİR GÜN NASIL GEÇMELİ ?BİR MÜSLÜMAN’IN GÜNLÜK HAYATI NASIL OLMALI?
İNSANLARIN DÜNYADA BAŞINA BAZI MUSİBETLER GELMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
ALLAH, İNSANLARI VE CİNLERİ KENDİNİ TANITMAK İSTEDİĞİ İÇİN Mİ YARATTI; YOKSA PEYGAMBER EFENDİMİZ YÜZÜ SUYU…
İNSANIN İRADESİ VEYA KİMYASI GÜNAHA NEDEN SEVAPTAN DAHA ÇOK MEYİLLİ?
TARIK SURESİ 5-8 AYETLERİNDE BAHSEDİLEN İNSAN MIDIR?
Yorumlar (0)