Kur’an-ı Kerim’de namazın beş vakit olduğunun delilleri şöyledir:
Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:
“(Ey Muhammed!) Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt alanlar için bir öğüttür.” (Hud, 11/114)
Gündüzün iki ucu, akşam ve sabah namazı, bir kısmında da yatsı namazı vardır. Üç vakit bu ayette zikredilmiştir.
“Güneşin zevalinden (öğle vakitinde Batı’ya kaymasından) gecenin karanlığına kadar (belli vakitlerde) namazı kıl. Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir.” (İsra, 17/78)
Güneşin batıya yönelmesinden gece olana kadar kılınan namaz, ikindi namazıdır. Sabah namazı tekrar edilmiştir.
“O halde, onların söylediklerine sabret ve güneşin doğuşundan ve batışından önce Rabbini hamd ile tespih et. Gece vakitlerinde ve gündüzün uçlarında da tespih et ki hoşnut olasın.” (Taha, 20/130)
Burada beş vakit namaza işaret edilmektedir. Âyette geçen “hamd ile tesbih”ten maksat namazdır. Güneş’in doğmasından önce sabah namazı, batmasından önceki ikindi namazı, gecenin bir kısım saatleri akşam ile yatsı, gündüzün bazı taraflarındaki namaz ise öğle namazıdır.
Beş vakit namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları Kur’an-ı Kerim içinde değişik yerlerde zikredilmektedir. Bazen ikisi, bazen üçü, bazen dördü değişik bir ifade üslupla anlatılmaktadırlar. Cenab-ı Peygamberimiz (asm), Kur’an-ı Kerim’i hem sözü ve hem de işi ile tefsir etme hakkına sahip olduğu için, bu hak kendisine Allah tarafından verilmiştir; sözü ve işi namazın beş olduğunu açıklamıştır (1).
Asr-ı saadetten günümüze kadar da, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in gösterdiği gibi beş vakit olarak kılınmıştır. Diğer taraftan, namazla ilgili Kur’an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1). (2).
Kaynak(1): Sorularla İslamiyet
Kaynak(2): Diyanet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Namaz Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
5 VAKİT NAMAZ EMRİ İNSANLARIN OYUNU OLAMAZ MI ?
KAZA NAMAZININ BELLİ BİR VAKTİ VAR MIDIR?
SABAH KALKTIĞIMIZDA TAHARET ALMADAN ABDEST ALIP NAMAZ KILINIR MI?
BANYODA NAMAZ KILINABİLİR Mİ?
NAMAZ KILMADIKLARI TAKDİRDE ÇOCUKLARA BASKI YAPMAK VEYA DÖVMEK CAİZ Mİ?
Yorumlar (0)