“Kim Allah’a güzel bir işle gelirse, iyilik işlerse, ona on misli verilir; kim de bir kötülükle gelirse, sadece kötülüğüne denk bir ceza görür ve hiç kimseye haksızlık edilmez.” (Enam, 6/160).
“Şu kesindir ki Allah kullarına zerre kadar bile zulmetmez. Ama kulun zerre kadar bir iyiliği bile olsa, onu kat kat artırır ve ayrıca kendi tarafından büyük bir mükâfat verir.” (Nisa, 4/40).
– İlk ayette, “iyilikler için iki kat ödül” den söz edilmemiştir. “YUDAİFHA” (Onu kat kat arttırır) denilmiştir. Bu “kat kat artırma”, on mislinden bin misline kadar ve daha fazlası için de geçerlidir.
– İkinci ayette meal olarak yer alan “Kim Allah’a güzel bir işle gelirse, iyilik işlerse, ona on misli verilir.” ifadesinde ise açıkça on misline vurgu yapılmıştır.
“On kat artırma” ifadesi, “kat kat artıma” ifadesi içerisine dahil olduğuna göre, ayetler arasında bir çelişki yok demektir.
– Bununla beraber, ilk ayette vurgulanan “kat kat arttırma” ifadesi, sayısı belirsiz, ucu açık olan bir anlam taşımaktadır. Ayetin bu ifadesi,
“Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak verip her başağında yüz tane bulunan bir tanenin haline benzer. Allah dilediğine kat kat fazlasını da verir. Allah’ın lütfu geniştir, ilmi her şeyi kaplar.” (Bakara, 2/261)
mealindeki ayet ile örtüşmektedir.
“Kim Allah’a güzel bir işle gelirse, iyilik işlerse, ona on misli verilir.” mealindeki ayetin ifadesinde ise, âdeta asgari ücrete / mükâfata işaret edilmiştir.
Demek ki her iyiliğin karşılığı en az on sevaptır. Günahların karşılığı ise bire birdir. Bu da Allah’ın kulları lehinde istimal ettiği rahmetinin genişliğini göstermektedir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
ORUÇLUYKEN MASTÜRBASYON (İSTİMNA) YAPMAK KAZA MI GEREKTİRİR KEFARET Mİ?
KAZA ORUCU TUTAN KADIN KOCASINDAN İZİN ALMASI GEREKİR Mİ?
BİR KADININ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKMASI CAİZ MİDİR?
DİNİMİZDE KADIN KOCASINDAN İZİN ALMADAN DIŞARI ÇIKAMAZ MI?
CAMİLERDE VE MESCİTLERDE DÜNYEVİ KONULAR KONUŞMAK CAİZ MİDİR?
Yorumlar (0)