Kişi, mirasçısını mirasından mahrum etme hak ve yetkisine sahip değildir. Ancak vârisin murisini öldürmesi, farklı dinlerden olmaları gibi mirasçılığa engel hâller bulunması durumunda mirasçı mirastan mahrum kalır (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 502-504).
Çocuklar anne-babanın gönlünü incitecek, sevgi ve gönül bağını koparacak olan isyan, eziyet ve hakaret gibi olumsuz duygu ve davranışlarda bulunmuşlar veya görevlerini yapmamışlarsa, dinen sorumlu olurlar. Ama bu yanlışlıkları veya görevlerini yapmamaları onların mirastan mahrum bırakılmalarına dinen sebep teşkil etmez. Çünkü İslam’da sorumluluklar bireyseldir. Herkes kendi görevini yapıp-yapmadığının hesabını Allah’a verecektir (Necm, 53/38-41).
Ailede anne-baba kendi sorumluluklarını, çocuklar da kendi sorumluluklarını bilerek, ailevî yaşantılarını bir Müslüman’a yakışır şekilde düzenleyip sürdürmek mecburiyetindedirler.
Bu itibarla, anne-babanın hangi sebeple olursa olsun çocuklarını mirastan mahrum etmek için evlatlıktan reddetme yetkisi bulunmadığı gibi mirastan mahrum bırakmak için vasiyette bulunması da caiz değildir.
Kaynak: Diyanet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
CEMAATLE NAMAZ KILARKEN, İMAM SESLİ OLARAK FATİHA’YA BAŞLAMIŞSA BİZ SÜBHANEKE’Yİ OKUYABİLİR MİYİZ?
NAMAZ KILARKEN AVRET YERİNİN AÇILMASI İLE NAMAZ BOZULUR MU?
ADET GECİKTİRMEK İÇİN KADINLAR RAMAZANDA İLAÇ KULLANABİLİRLER Mİ?
AKLIMA GELEN KÖTÜ DÜŞÜNCELERDEN NASIL KURTULURUM?İ
NAMAZDA KAŞINIYORUM YADA AKLIMDAN GÜNLÜK İŞLERİM GEÇİYOR.NE YAPABİLİRİM?
Yorumlar (0)