Günah işlemek, Allah’a karşı bir isyandır, bir saygısızlıktır. Allah’ın saygısızlığı sevmesi, saygısız insanı sevmesi düşünülebilir mi?
Fakat, imtihana tabi tutulan insanoğlunun günah işleyebilecek donanımlara da sahip olması, imtihan sırrının bir gereğidir. Bu sebeple, Allah, kimin hangi şartlar altında, hangi nedenle günah işlediğini nazara alır. Örneğin, nefsine ve şeytana aldanan Hz. Adem (as)’in işlediği hata ile, gururundan ve bilerek Allah’ isyan eden şeytanın durumu aynı olmamıştır. Birisine tövbe kapısı açılmış ötekisine kapanmıştır.
Kur’an’da bir çok ayette Allah’ın kimleri sevmediği yazılıdır. Allah kişinin kendisine değil, vasıflarına bakar. Yoksa hepsi onun sanatıdır. Elbette sanatını sever. Fakat, insanın iradesine bağlı olarak ortaya çıkan davranışları, sevilip sevilmemesinde rol oynar. Aşağıdaki bazı ayet meallerinde sevilen ve sevilmeyen bazı vasıfları görüyoruz.
“Allah haddi aşanları sevmez.” (Bakara, 2/190)
“Şüphesiz Allah iyilik yapanları, iyi davranışlarda bulunanları sever.” (Bakara, 2/195).
“Allah bozgunculuğu sevmez.” (Bakara, 2/205).
“Allah tövbe edenleri ve temizlenip arınanları sever.” (Bakara, 2/222).
Kur’an’da, Allah’ın “kafirleri, zalimleri, müfsitleri, müsrifleri, şımarıklık yapanları, kibirlenenleri, hainleri, günahlara dalanları” sevmediğine, “takva sahiplerini, âdil davrananları, Allah’a güvenip dayananları/tevekkül edenleri, sabırlı olanları” sevdiğine işaret edilmiştir.
Bir anne, evladının saygısızlıklarından bazılarını hoş görse bile, bazılarını affetmeyecek kadar darıldığı çok görülmüştür. İyi hallerin sevilmesi yanında, kötü hallerin de sevilmesi, hiç de hoş karşılanmayan bir tavırdır..
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Günah Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
GÜNAH İŞLEMEK, DÜNYEVİ İŞLERİN DÜZGÜN GİDİP GİTMEDİĞİNİ ETKİLER Mİ?
BÜYÜK GÜNAHLARI İŞLEYENİ TEKFİR ETMEK CAİZ MİDİR?
ALLAH GAFUR VE RAHÎMDİR” DİYEREK GÜNAH İŞLESEK VE ARDINDAN TÖVBE ETSEK YETERLİ MİDİR?
TÖVBE ETTİĞİMİZ GÜNAHLARI TEKRAR İŞLERSEK, NE YAPMALIYIZ?
GÜNAH İŞLEMEMEK MÜMKÜN MÜ?
Yorumlar (0)