Tekbir her namazdan önce yapılması gereken çok önemlidir husustur. Tahavî, konuyla ilgili değişik rivayetleri tahlil ettikten sonra, özelikle itibar ettiği iki hadis rivayetini -Hz. Vail’in hadisini esas alarak- telif etme cihetine gitmiştir.
Bunlardan birincisi, Hz. Ömer’den gelen rivayettir ki, orada Peygamberimizin (a.s.m) “tekbir esnasında ellerini omuzlarının hizasına kadar kaldırdığı” şeklindedir.
İkinci rivayet ise, Hz. Vail b. Hucr’den gelen rivayettir ki, konuyu daha detaylı bir şekilde aktarmakta ve “soğuk günlerde –kalın elbise giydiği için, elleri daha fazla yormamak için– omuzlarına kadar kaldırdığı, normal günlerde ise –eller kalın elbiselerin altında olmadığından hareket ettirmeleri kolay olduğu için– kulak yumuşaklarına kadar kaldırıldığı” hususunu haber vermektedir.
Tahavî, Hz. Ömer’in rivayetini soğuk günlere ait bir duruma işaret ettiğini, bu sebeple, Hz. Vail’in hadisiyle çelişmediğini söylemiş ve bu iki hadisin de netice itibariyle farklı mevsimlerde giyilen elbiselerin durumuna göre, ellerin kaldırılmasının farklı olduğu sonucuna varmış ve bu görüşün Hanefî Mezhebi’nde eimme-i selasenin de görüşü olduğunu vurgulamıştır.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
CENNETİN KOKUSUNU DUYMAK İSTEYENLER ÇOCUKLARINI KOKLASIN, SÖZÜ HADİS MİDİR?
TEŞRİK TEKBİRLERİ NEDİR, NE VAKİT SÖYLENİR?
NAMAZA BAŞLARKEN ALINAN TEKBİRDE, BAŞ PARMAKLARIN KULAK MEMELERİNE DEĞMESİ SÜNNET MİDİR?
MELEKLER NEDEN ÇOK İBADET EDER?
İSLÂM’DA TEMİZLİK NEDEN ÖNEMLİDİR?
Yorumlar (0)