İmama uymak durumunda kalan bir kişinin yetiştirememe gibi bir durumu yoktur. Okuyamadığı duaları tamamlamadıysa yarıda keserek imama yetişmelidir.

Ce­ma­a­tin ima­ma ta­bi ol­ma­sı ge­re­kir. Bu ta­bi ol­ma üç şe­kil­de ger­çek­le­şe­bi­lir:

a) Ya­kın­lık; ima­ma uyan ki­şi­nin yap­tı­ğı iş­le­rin ima­mın yap­tı­ğı iş­le­re ya­kın ol­ma­sı­dır. Meselâ; if­ti­tah tek­bi­ri, rükû ve sec­de­le­rin ima­mın ha­re­ket­le­ri­ne ya­kın ol­ma­sı ge­re­kir.

b) İma­mı iz­le­mek; ima­ma uya­nın yap­tık­la­rı, ima­mın yap­tık­la­rı­nın pe­şin­den ya­pıl­mış ol­ma­lı­dır.

c) Eş zamanlılık. Yani, ima­mın fi­i­li ile, ona uya­nın fi­i­li ara­sın­da bir ge­cik­me­nin ve za­man ara­lı­ğı­nın bu­lun­ma­ma­sı­dır. Bu da imam bir ha­re­ke­ti yap­tık­tan son­ra, ay­nı ha­re­ke­ti yap­mak­la ger­çek­le­şir.

Yu­ka­rı­da­ki üç şe­kil­den bi­ri ile ima­ma uy­mak, na­ma­zın farz­la­rın­dan ise farz, va­cip bir ha­re­ket­se va­cip, sün­net bir ha­re­ket­se sün­net olur. Bir kim­se imam­dan ön­ce rükûya var­mak ve­ya ima­mın rükûundan son­ra rü­ku yap­mak ve­ya ima­ma or­tak ol­ma­ya­cak şe­kil­de imam­dan ön­ce ve­ya son­ra sec­de­ye var­mak su­re­tiy­le rükû ve­ya sec­de­yi terk ederse, ima­ma ta­bi ol­ma­dı­ğı için bu re­kat ba­tıl olur ve imam selâm ver­dik­ten son­ra bu ki­şi­nin o re­ka­tı ka­za et­me­si ge­re­kir. Eğer ka­za yap­maz­sa na­ma­zı ba­tıl olur. Hz. Pey­gam­ber (sav) şöy­le buyur­muş­tur: 

“İmam ken­di­si­ne uyul­ma­sı için imam ya­pıl­mış­tır. O tek­bir al­dı­ğı za­man siz de tek­bir alın. O rükû ya­pın­ca, siz de ya­pın.” Tüm bunları öğrendikten sonra imama uymak konusunu daha iyi hayatımıza yansıtabiliriz inşaAllah…

Kaynak: Sorularla İslamiyet 

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

ÖLÜMDEN SONRA CESEDİMİZ ÇÜRÜDÜĞÜNE GÖRE NASIL TEKRAR TOPARLANACAK VE DİRİLECEĞİZ?

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ CAİZ MİDİR?

KORONA VİRÜS GİBİ SALGIN HATALIKTAN ÖLENLER ŞEHİT Mİ?

AİLE İÇİ HUZURSUZLUK VE GEÇİMSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ İÇİN, KARI VE KOCAYA DÜŞEN YÜKÜMLÜLÜKLER NELERDİR?

İHLÂSSIZLIK AMELLERİ BOZAR MI?