İmama uymak durumunda kalan bir kişinin yetiştirememe gibi bir durumu yoktur. Okuyamadığı duaları tamamlamadıysa yarıda keserek imama yetişmelidir.
Cemaatin imama tabi olması gerekir. Bu tabi olma üç şekilde gerçekleşebilir:
a) Yakınlık; imama uyan kişinin yaptığı işlerin imamın yaptığı işlere yakın olmasıdır. Meselâ; iftitah tekbiri, rükû ve secdelerin imamın hareketlerine yakın olması gerekir.
b) İmamı izlemek; imama uyanın yaptıkları, imamın yaptıklarının peşinden yapılmış olmalıdır.
c) Eş zamanlılık. Yani, imamın fiili ile, ona uyanın fiili arasında bir gecikmenin ve zaman aralığının bulunmamasıdır. Bu da imam bir hareketi yaptıktan sonra, aynı hareketi yapmakla gerçekleşir.
Yukarıdaki üç şekilden biri ile imama uymak, namazın farzlarından ise farz, vacip bir hareketse vacip, sünnet bir hareketse sünnet olur. Bir kimse imamdan önce rükûya varmak veya imamın rükûundan sonra rüku yapmak veya imama ortak olmayacak şekilde imamdan önce veya sonra secdeye varmak suretiyle rükû veya secdeyi terk ederse, imama tabi olmadığı için bu rekat batıl olur ve imam selâm verdikten sonra bu kişinin o rekatı kaza etmesi gerekir. Eğer kaza yapmazsa namazı batıl olur. Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:
“İmam kendisine uyulması için imam yapılmıştır. O tekbir aldığı zaman siz de tekbir alın. O rükû yapınca, siz de yapın.” Tüm bunları öğrendikten sonra imama uymak konusunu daha iyi hayatımıza yansıtabiliriz inşaAllah…
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
ÖLÜMDEN SONRA CESEDİMİZ ÇÜRÜDÜĞÜNE GÖRE NASIL TEKRAR TOPARLANACAK VE DİRİLECEĞİZ?
KÖK HÜCRE TEDAVİSİ CAİZ MİDİR?
KORONA VİRÜS GİBİ SALGIN HATALIKTAN ÖLENLER ŞEHİT Mİ?
AİLE İÇİ HUZURSUZLUK VE GEÇİMSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ İÇİN, KARI VE KOCAYA DÜŞEN YÜKÜMLÜLÜKLER NELERDİR?
İHLÂSSIZLIK AMELLERİ BOZAR MI?
Yorumlar (0)