Hiçbir özrü yokken kişi oruç tutmasa veya başladığı orucu bozsa günahtır. Hem de kaza ve (eğer başladığı Ramazan orucunu kasten bozmuşsa) kefaret olarak cezası vardır. Bazı hallerde ise, oruç tutmamak veya başlanmış orucu bozmak şer`an câiz hâle gelir. Bu haller, şunlardır: 

1. Hastalık: Oruç tuttuğu takdirde hastalığının şiddetlenmesinden veya çok sürmesinden korkan kimsenin sonradan kazâ etmek üzere oruç tutmaması veya başladığı orucu bozması câizdir.

2. Yolculuk: Ramazanda yolculuğa çıkanların oruç tutmayıp sonraya bırakmaları câizdir. Ancak yolda meşakkate, bedenî bir halsizlik ve rahatsızlığa mâruz kalmak söz konusu değilse, oruç tutmak, tutmamaktan efdal.

3. İkrâh (Tehdit ve Zorlama): Orucunu bozmadığı takdirde dövülmek veya yaralanmak veyahut öldürülmekle tehdit edilen bir kimse de oruç tutmayabilir.

4. Gebelik ve Emziklilik: Oruç tuttuğu takdirde kendisine yahut çocuğuna bir zarar geleceğinden korkan hâmile veya emzikli kadın, oruç tutmayıp sonradan kazâ eder. Emzirdiği çocuğun başkasının çocuğu olması hükmü değiştirmez.

5. Şiddetli Açlık ve Susuzluk: Açlık ve susuzluktan dolayı helâk olacağından veya aklî muvazenesinin bozulacağından korkan kimse orucunu bozabilir.

6. Düşkünlük Derecesinde İhtiyarlık: Böyle kimselerde oruç tutmasa olur, bu durum câizdir. Böyleler oruç tutmayacakları gibi, kazâ da edemeyeceklerinden fidye verirler.

7. Hayız – nifas hâli: Bu hallerde oruç tutulması haramdır.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin. 

Oruç Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:

ORUÇLU İKEN, GUSÜL ABDESTİ ALINIR / BANYO YAPILIR MI; GENİZE VE BOĞAZA SU ÇEKMEK NASIL OLMALIDIR?

ORUÇLUYKEN GUSÜL ABDESTİMİZİ NASIL ALMALIYIZ?

ORUÇLUYKEN GÜL KOKLAMAK MEKRUH MUDUR?

ORUÇLUYKEN MASTÜRBASYON (İSTİMNA) YAPMAK KAZA MI GEREKTİRİR KEFARET Mİ?

COVİD-19 GİBİ AŞILAR ORUCU BOZAR MI?