Hristiyanlar, teslis akidesine sahip oldukları için “Allah’a iman” konusunda bile Müslümanlarla aynı inancı paylaşmıyorlar ki, şeytan / Lucifer gibi meselelerin detaylarında uzlaşabilsinler. Bir kısım İslam kaynaklarında geçen şeytanın, İblisin önce melek olduğuna dair bilgilerin çoğu İsrailiyattır.
Bazı Hristiyanlar tarafından iddia edilen bilgilere göre, İblis meleklerle beraber ibadet ederken, sağa-sola nur saçarken “Lucifer” adını taşıyordu. Sonra isyan edince, bu mertebeyi kaybetmiş ve adı da “satan” (şeytan) olmuştur.
Vereceğimiz bilgiler, bu iddianın sakat olduğunu göstermektedir:
“Meleklere, Âdem’e secde edin, dedik, İblis müstesna, hepsi secde ettiler. O, cinlerdendi; bundan dolayı Rabbisinin emrinden çıktı…” (Kehf, 18/50)
mealindeki ayette söz konusu olan “İblis istisnası” hakkında farklı yorumlar yapılmıştır.
Genel kural olarak Arapça gramer bakımından istisna iki çeşittir.
Birincisi: “Müstesna-ı muttasıl”dır. Yani; müstesna (istisna edilen) ile müstesna minhu olan (kendisinden istisna yapılan) şeyler arasında bir bağ vardır. İkisi de aynı cinstendir. Mesela: “Peygamberler müstesna, bütün insanlar günahkardır.” cümlesinde, müstesna olan “peygamberler” ile müstesna minhu olan “insanlar” aynı cinstendir. Her iki taraf da insandır.
İkincisi: “Müstesna-ı munfasıl / munkatı”dır. Yani; müstesna ile müstesna minhu olan şeyler arasında bir bağ yoktur. İkisi ayrı, farklı cinstendir. Mesela: “Köylüler geldi, ama eşekleri gelmedi.” cümlesindeki istisna türündendir.
Ayette yer alan istisnanın hangi çeşitten olduğu konusunda farklı görüşler vardır.
Bir kısım alimler bunun “müstesna-ı muttasıl” türünden olduğunu söylemiş ve İblisin de melek olduğunu belirtmişlerdir.
Alimlerin büyük çoğunluğuna göre İblisin, şeytanların yapısı meleklerden çok farklı olduğundan hareketle bunun “müstesna-i munkatı” olduğu görüşünü savunmuşlar ve İblisin meleklerden değil cinlerden olduğunu bildirmişlerdir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Şeytan Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
KURAN-I KERİMDE ŞEYTANIN İSYANI NASIL ANLATILMAKTADIR?
“KÖR ŞEYTAN” DEMENİN SAKINCASI VAR MIDIR?
ŞEYTANLAR VE CİNLERİN İNSANLARIN KUL HAKKINA GİRMESİ MÜMKÜN MÜ?
KUR’AN-I KERİMİ HZ.PEYGAMBER(SAV)’E ŞEYTANLARIN GETİRDİĞİ İDDİASI DOĞRU MU ?
HZ.ÂDEM DE HATA YAPTIĞI HALDE NEDEN O AFFEDİLMİŞ, ŞEYTAN AFFEDİLMEMİŞTİR?
Yorumlar (0)