Kendini beğendirmeye çalışmak uygun bir davranış değildir. Gösteriş, çalım, başkalarından üstün olduğunu ispat gibi saiklerle yapılan davranışlar İslam ahlakına uygun düşmez.
Kendini Beğendirmeye Çalışmak Konusunda Ölçü Ne Olmalıdır?
İnsana takılan nefis evvela kendini beğenmek sonra da başkasının nazarında beğenilmek ister, bu zaten imtihan sırının gereğindendir. Bu nedenle kendini beğendirmeye çalışmak konusunda imtihanımızı kolaylaştırmalıyız.
Bu istek ve arzu, bedeni güzellikten, kıyafet güzelliğine, zenginlikten, sportif faaliyetlere, maddi varlıktan, insanın zeka seviyesine, geldiği makama kadar her şeyde böyledir.
Aslında bunların hiçbirinin bizden olmadığının ve kalıcı da olmadığının şuurunda olursak, bu içimizi kemiren beğenilme isteğinin de pek manasız olduğunun hemen farkına varırız.
Nefsi başıboş ve nakıs aklımızın emrine verirsek sonuçta hem asla tatmin olmayacaktır, hem de bizi ifrat veya tefrite doğru kayan bir insan yapacaktır.
İşte onun en güzel cevabını da bizleri yaratan Cenab-ı Hak veriyor: “Sırat-ı müstakim üzere olun.” diye. Yani orta yolu, denge yolunu tutun diyor. Yani aşırı uçlardan kaçının diyor. Ve onu bize İslam ile tarif ediyor.
Elbette nefsin de bir şekilde tatmin olması gerekiyor. Bizden dünyadan el-etek çekmemiz istenmemiş; yiyeceğiz, içeceğiz, temiz ve güzel de giyineceğiz, gezeceğiz, aile kuracağız, çalışıp para kazanacağız, vs… Ama hep helal daire içinde, sırat-ı müstakim üzere…
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Ahlak ile ilgili Gelen Benzer Sorular:
İNSANLARI DUYGULARI BAKIMINDAN ETKİLEMENİN YOLLARI NELERDİR?
ALLAH İNSANLARA HASTALIKACI VERİNCE KENDİSİ DE HİSSEDİYOR MU?
BAZI İNSANLARIN GÜZEL, BAZI İNSANLARIN ÇİRKİN YARATILMASI HAKSIZLIK DEĞİL MİDİR?
İNTERNET ORTAMINDA BİRİNCİ BAKIŞ HELAL İKİNCİSİ HARAM MI? KARŞIMIZA UYGUNSUZ REKLAMLAR ÇOK ÇIKABİLİYOR.
İNSANLARDAN UZAKLAŞMAK VE AİLE İLE İLİŞKİLERİ KESMENİN HÜKMÜ NEDİR?
Yorumlar (0)