İman, hayat ve şeriat tabirleri, sırası ile Hazreti Mehdi (r.a)’in yapacağı icraat ve işlerin dönem ve aşamalarıdır.
İMAN: İslam’ın inanç sistemidir. İslam’ın esası ve temelidir. Buradaki az bir kusur ve şüphe, İslam’ı tamamen kişinin aleminde yıkar. Bu yüzden iman, hayat ve şeriattan hem daha önemlidir, hem de onlardan önce gelir. Bir nevi binanın temeli, ağacın kökü gibidir.
İmansız hayat ve şeriat düşünülemez. Peygamber Efendimiz (asm) de İslam’ı ilk olarak iman temeli üzerine yerleştirdi. Mekke dönemi tamamen iman, küfür mücadelesi olarak cereyan etti. İşin en sıkıntılı ve mücadele isteyen aşaması iman aşamasıdır.
HAYAT: Sağlam ve tahkiki imanı elde ettikten sonra, İslam’ın kişinin hayatında hakim olması evresidir. Yani iman ettiği şeylerin gereklerini hayatında tatbik etme aşamasıdır hayat.
Allah’a iman dersini tahkiki bir şekilde Risale-i Nur’dan alan bir Nur Talebesi Allah’ın marziyat ve emirlerine lakayt kalamaz. İşte Allah’ın emirlerini hayatında uygulamaya hayat evresi denir. Bu birey için böyle olduğu gibi, toplum için de böyledir. Binanın temeli, ağacın kökü olan iman üstünde, kat ve gövde gibidir hayat. Gövdesiz kök, katsız temel olmaz.
ŞERİAT: İslam’ın siyasallaşıp devletleşme evresidir. İmanlı ve imanının gereğini hayatına yansıtan bir toplum, herhalde ecnebi bir devlet sistemi ile yönetilmeyi arzu etmez. Bu toplum, imanın ve hayatının gereğine uygun bir devlet yapısını talep eder. Ve bütün Müslümanları bir güç, bir siyasal iktidar yapılanma altında olmasını ister.
Bu şeriat aşaması binanın çatısı, ağacın meyvesi gibidir. Bugün dünyada Müslüman coğrafyasının çektiği sıkıntı ve zulümler hep bu çatının olmayışından ileri geliyor. Yani İslam alemi siyasi ve ekonomik bir güç olamadığının tokadını çok feci bir şekilde yiyiyor.
Bizim vazifemiz iman ve hayat evresindedir. Biz bu vazifeyi terk edersek, şeriat neticesi de asla gelmez. Tıpkı ağacın lazımı olan hizmetler yapıldıktan sonra, yapacak bir vazife kalmayınca, mütevekkilane bir şekilde neticeyi beklemek misüllü biz de iman ve hayat aşamalarındaki şahsi görevleri yapıp, neticeyi Allah’tan beklemeliyiz.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
İman Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
KEŞKE KADERE İMAN OLMASAYDI DEMEK CAİZ Mİ?
NEDEN İMAN ETMELİYİZ?
“BİR MÜMİN BİR MÜMİNİ SEVMEDİKÇE TAM OLARAK İMAN ETMİŞ SAYILMAZ.” NE DEMEKTİR?
ALLAH’A İMANDA NEDEN AKLİ DELİL ARANIYOR?
HİDAYET NASİP İŞİ MİDİR; İMAN ETMEK İNSANIN ELİNDE MİDİR?
Yorumlar (0)