Allah’ın rahmeti sonsuzdur ancak bu rahmetin sonsuz olması kâfirlerin cehennemde ebedi kalmalarına aykırı değildir. 

Allah’ın ebedi alemde yarattığı iki yurdu vardır. Birisi cemal ve rahmet sıfatlarının tecelligâhı olan cennet, diğeri celal ve kahir olan sıfatlarının tecelli ettiği cehennem.

Allah’ın dostları ile düşmanlarını birbirinden fark etmemesi mümkün müdür? “İnsanın dostu ile düşmanını fark etmemesi”, büyük bir noksanlık sayılırken böyle bir şeyi Allah hakkında düşünmek elbette makul değildir.

Nitekim Allah’ın rahmeti sonsuzdur ve bu durum gazabının olmadığı manasına gelmez. Allah’ı kendi keyfimize göre tasavvur edemeyiz. Deyiş yerindeyse, suya sabuna dokunmayan bir ilah tasavvurunun dinde yeri yoktur. Biz Allah’ın ahlakını; onun merhamet ve gazabının olup olmadığını ancak kendisinden öğreneceğiz. Allah şöyle buyuruyor: “Kullarıma haber ver ki (günahları örten) gafur, (ihsanı bol olan) rahîm Ben’im. Bununla beraber azabım da elîm mi elîm!” (Hicr, 15/49-50)

Allah’ın rahmeti ve merhametinin sonsuz olduğunun en açık delillerinden biri de Allah’ın kendilerini yoktan var edip bin bir çeşit nimetlerle donattığı halde, hala kalkıp ona karşı saygısızca davrananları yok etmemesi, rızıklarını kesmemesi, derhal dillerini lal etmemesi, gözlerini kör kulaklarını sağır etmemesi, onları bir anda cehennemin dibine sokmaması, bir anda canlarını alıp cehenneme yollamamasıdır.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

ALLAH’IN EMİR VE YASAKLARINA UYMADAN, ALLAH’IN RAHMETİ `Nİ BEKLEMEK YANLIŞ MI?

CEHENNEMDEN ÇIKIŞ VAR MIDIR?

HAYVANLARIN ZOR ŞARTLARDA HAYAT SÜRMELERİ, ALLAH’IN RAHMETİNE NASIL UYGUN DÜŞER?

“AYAK BİLEĞİNİN ALTINA KADAR GİYİLEN ELBİSE CEHENNEM ATEŞİNDEDİR.” DİYE BİR HADİS VAR MIDIR?

CEHENNEM ATEŞİ, NORMAL ATEŞ GİBİ IŞIK VERİR Mİ?