Kahin ve büyücüler günümüzde gençlerin tabiriyle medyumlar gelecekten haber verdiklerini iddia ediyorlar peki bu konuda efendimiz(s.a.v.) ne söylüyor rivayetler nelerdir cevaplarını bu yazımızda vereceğiz inşaAllah.
Bu konuyla ilgili olarak İbn Abbas (r.a) şöyle demiştir:
“Melekler buluttan inerler, işlerini kendi aralarında görüşürler. Bu arada şeytanlar kulak hırsızlığı yaparlar. İşittiklerini kâhinlere gizlice ulaştırırlar. Bu haberlerle beraber kendileri de yüzlerce yalan uydururlar.” (Ahmed b. Hanbel, I, 274)
Efendimiz (sav.) Bu Konuda Ne Söylüyor?
“Bu söz cinlerindir. Cin bilgiyi kapar da dostunun kulağına tavuğun gıdaklaması gibi gıdaklar. Bu şekilde ona yüz yalandan daha fazlasını karıştırır.” (Müslim, Selam 123)
“Kim bir Arrafa (bir nevi falcı, Kahin, gaybı bildiğini iddia eden kimseye) gidip (gerçekten ona inanarak / sözlerinin doğru olabileceklerine ihtimal vererek) bir şey sorsa kırk gece namazı kabul olmaz.” (Müslim, Selam, 125)
Bu hadisten anlaşılıyor ki, geleceğe dair kehanetleri okumak ve kâhinler, falcılar tarafından verilen haberlerin doğru olabileceklerini düşünmek kişiyi küfre sokmaz; ama kişiyi günahkâr yapar. Çünkü, cinlerin -doğruluğu tartışmasız olan- meleklerin sözlerinden/konuşmalarından az da olsa kulak hırsızlığı yaptıkları yine Kur’an’la sabittir. Fakat, cinleri yalanları ile kâhinlerin ayrı yalanları birleşince doğruluğun % 1 ihtimali bile kalmaz. Onun için İslam dini yalan ve yanlışı kat kat fazla olan bu gibi haberlere itibar edilmesini kesin olarak yasaklamıştır.
Ancak, bir kimse kâhinlerin gaipten verdikleri haberin kesin olarak doğru olduğuna inanırsa bu düşünce, din bakımından büyük bir risk taşır. Çünkü, Kahin de ona haber ulaştıran cinler de gaybı bilmez. Bu husus Kur’an’la sabittir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
1 NİSAN ŞAKASI YAPMAK CAİZ MİDİR?
İPEK ELDE ETMEK İÇİN İPEK BÖCEĞİ SUDA HAŞLANSA CAİZ OLUR MU?
ÇOCUKLARA OYUNCAK BEBEK VEYA OYUNCAK HAYVANLAR ALMAK CAİZ Mİ?
UZAYDA NASIL ORUÇ TUTUP NAMAZ KILINIR?
KEFFARET NEDİR VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Yorumlar (0)