Avret yerini örtmek namazın bir şartıdır. Şöyle ki: Namazda örtülmesi farz olan ve başkalarının bakmaları caiz bulunmayan organlara “avret yeri” denir. Yani erkeklerin avret sayılan yerleri, göbekleri altından dizleri altına kadar olan yerdir. Diz kapakları da bu avret sayılan yere girer.
Avret sayılan yerlerden birinin tamamı veya dörtte biri kadarı açık bulunsa, namazı bozar; fakat dörtte birinden noksanı açık bulunsa, bozmaz. İmam Ebû Yusuf’a göre, avret sayılan bir uzvun en az yarısı açık bulunmadıkça namazı bozmaz.
Örnek: Namazda baldırın dörtte birinden noksanı açık bulunsa namaz bozulmaz. Yine bazı alimlere göre, but ile diz kapağı bir uzuv sayılır. Yalnız diz kapağının açık bulunması ile namaz bozulmaz; çünkü diz kapağı, bir organın dörtte birinden azdır.
Bir uzvun namazı bozma bakımından avret olması, başkalarına göredir; sahibine göre değildir. Başkaları tarafından görülemeyecek bir halde bulunması yeterlidir. Bunun için bir kimse namaz kılarken geniş bulunan elbisenin yakasından avret yerini görecek olsa, başkaları göremeyeceği için, namazı bozulmaz. Fakat başkaları görebilecek bir durum olsa namaz bozulur.
Bir kimse namaz kılarken, elinde olmayarak açılan bir avret yerini hemen kapayacak olsa, namazı bozulmuş olmaz. Fakat kıyam veya rükû gibi bir rüknü yerine getirecek kadar bir zaman örtmezse, sahih olan görüşe göre namaz bozulur.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
SEFERİ İKEN CUMA NAMAZI KILINIR MI?
HAMİLEYKEN NASIL NAMAZ KILMALIYIM?
CUMA NAMAZININ İLK SÜNNETİNE YETİŞEMEDİĞİMİZ ZAMAN, HUTBE VE FARZDAN SONRA İLK SÜNNETİNİ KAZA ETMEMİZ GEREKİR Mİ?
NAMAZDA SOSYAL MESAFE CAİZ Mİ?
“SÜBHANE RABBİKE RABBİL İZZETİ AMMA YASİFUN VE SELAMÜN ALEL MURSELİN VELHAMDÜLİLLAHİ RABBİL ALEMİN.” KELAMI NAMAZIN HERHANGİ BİR REKATINDA FATİHA SURESİNDEN SONRA OKUNABİLİR Mİ?
Yorumlar (0)