Fotoğraf bulunan odada namaz kılınması için önce fotoğrafı ikiye ayırmak gerek: Canlıya âit fotoğraflar, cansıza âit fotoğraflar.
Canlıya âit fotoğraflar, ya yaşayacak şekilde boy resmi olur, yahut da yaşamayacak şekilde yarım resim olur. Yaşamayacak şekilde yarım, yahut da bakınca seçilemeyecek kadar küçük olursa mahzur yoktur denebilir. Ancak boy resim ve fotoğraflarına (bir ihtiyaç olmaksızın) cevaz verilmemiştir.
Cansıza âit resimlere, yâni manzaralara gelince, bunun câiz olduğu kesindir. Çiçek, göl ve orman manzaraları gibi görüntüler çekilebilir, evlerin belli yerlerine asılıp ilâhî kudret takdirle seyredilebilir.
Canlıya âit boy resimlerini, (insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi) odanın duvarına asıp, bakınca tümüyle görünür halde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hale getirmek demektir. Bu itibarla, duvarlarında canlılara âit boy resimleri ve fotoğraf bulunan odada kılınan namaz mekruh olur.
Resimler kıble cihetinde ise mekruhluk şiddetlenir, yanda ise azalır, arkada ise daha da azalmış sayılır. Böyle resimler ya indirilmeli, yahut da üzeri örtülerek namaza durulmalıdır. Boy resimlerini kapalı bir yerde tutmak, ancak gerektiğinde görülecek halde muhafaza etmekte beis yoktur.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Namaz Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
“SÜBHANE RABBİKE RABBİL İZZETİ AMMA YASİFUN VE SELAMÜN ALEL MURSELİN VELHAMDÜLİLLAHİ RABBİL ALEMİN.” KELAMI NAMAZIN HERHANGİ BİR REKATINDA FATİHA SURESİNDEN SONRA OKUNABİLİR Mİ?
NAMAZDA SOSYAL MESAFE CAİZ Mİ?
CUMA NAMAZININ İLK SÜNNETİNE YETİŞEMEDİĞİMİZ ZAMAN, HUTBE VE FARZDAN SONRA İLK SÜNNETİNİ KAZA ETMEMİZ GEREKİR Mİ?
HAMİLEYKEN NASIL NAMAZ KILMALIYIM?
SEFERİ İKEN CUMA NAMAZI KILINIR MI?
Yorumlar (0)