Camilerde dünyevi şeyler konuşmak haram değildir; alım-satım yapmak haramdır. Mescitlerde yüksek sesle konuşmak mekruhtur. Ancak vaiz, hatib ve öğrencilerine ders vermekte olan üstad, sesini duyurmak için yükseltebilir. Namaz kılanlara zarar vermemek şartıyla Kur’ân-ı Kerîm okuyanların veya Allah’ı zikredenlerin seslerini yükseltmeleri caizdir. Mescit ve camilerde imama soru sorulabilir ve ondan ders alınabilir.

Büyük binaların bir bölümü mescid olarak kullanıldığında veya apartman katlarından biri bu maksada tahsis edildiğinde, camilerde ve mescidlerle ilgili hükümler bunlar hakkında aynen câri olur mu?

Apartmandaki dairelerden biri buna tahsis edilir ve ora sakinlerin­ce içinde namaz kılınır, dışardan gelenlere de açık tutulursa, mescid ahkâmına tabi olur: İçinde alım-satımda bulunmak, cünüp olarak girmek gibi fiil ve davranışlar haram sayılır.

Büyük binanın bünyesindeki odalardan biri ya da binanın bir bölümü buna tahsis edilir, ancak bina açık tutulduğu zaman namaz kılınabilir, kapalı tutulduğunda mescid de kapalı kalırsa, o takdirde cami’ ve mescidler hükmü bunda câri değildir. İsterse gelip namaz kılanlar menedilmesin. (Fetâvâ-yi Kaadıhan – Fetâvâ-yi Hindiyye, l / 110)

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Cami Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:

CAMİLERİN SÜSLENMESİ CAİZ MİDİR?

CAMİLERDE (MESCİTLERDE) GÜREŞMENİN HÜKMÜ NEDİR?

SÜNNETLERİ EVDE KILMAK DAHA FAZİLETLİYSE, NEDEN CAMİDE KILIYORUZ?

HAYIZLI BİR DURUMDA OLAN BİRİNİN CAMİYE GİRMESİNİ YASAKLAYAN BİR AYET VAR MI?

CAMİLERDE (MESCİTLERDE) GÜREŞMENİN HÜKMÜ NEDİR?