Başkası adına dua okunabilir. Böyle duanın kabul olma ihtimali daha yüksektir. Bir müminin diğer müminler için dua etmesinin ne kadar önemli olduğunu bildiren hadislerden ikisi şöyledir:
“Bir Müslüman, yanında bulunmayan bir din kardeşi için dua ederse, mutlaka melek ona, aynı şeyler sana da verilsin, diye dua eder.” (Müslim, Zikir 86; Ebû Dâvûd, Vitir 29)

Mü’minlerin birbirlerini sevmeleri, birbirlerinin iyiliğini ve saâdetini istemeleri. Bunun için de birbirlerine hayır dua etmeleri Cenâb-ı Mevlâ’yı son derece memnun etmektedir.

Başkalarını düşünecek kadar geniş bir gönüle sahip olan böyle kullarını mükâfatlandırmak için de hadîs-i şerîfte anlatılan yola başvurmaktadır. Şöyle ki, bir kimse din kardeşinin hayrını istediğinde veya onun başındaki bir sıkıntının giderilmesi için dua ettiğinde, yanında görevli olan melek, duasına “âmin” yani “Allah duanı kabul etsin” demekte. Sonra da “Kardeşin için istediğin şeyler sana da verilsin.” temennisinde bulunmaktadır. Bir Müslümana onun duymayacağı şekilde dua etmek riyâ ve gösterişten tamamen uzak olacağı için, Allah katında daha makbuldür.

Şu halde biz hem Müslüman kardeşlerimiz için dua etmeli. Bir başkası adına dua okumalı, hem de onlardan bize dua etmelerini istemeliyiz.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Dua Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:

KUR’AN OKUDUKDAN SONRA OKUNMASI GEREKEN DUA HANGİSİDİR?

HANIMLARIN DOĞUM YAPMALARININ KOLAYLAŞMASI İÇİN, HAMİLE İKEN VE DOĞUM ANINDA OKUNACAK DUA VAR MI?

DUA YAZIP ÜZERİMİZDE TAŞIMAK CAİZ MİDİR?

DUANIN ÖNEMİ NEDİR?

CEVŞENÜ’L-KEBİR İSİMLİ DUA KİTABINI ABDESTSİZ OKUMAK CAİZ MİDİR?