Tuvalet kağıdı ile temizlenmek günümüzde çok yaygındır. Bedenin ve ruhun maddî manevî pisliklerden uzak tutulması. İslâm Müslümanları bazı görevleri yerine getirmekle mükellef tutmuştur. Bu görevlerden bir kısmı Müslümanın ruhi yönünü bir kısmı da maddî yönünü ilgilendirir. Dinin kesinlikle yerine getirilmesini istediği bedenî görevlerin aksatılması vücudun çeşitli rahatsızlıklara yakalanması ve dinî-ahlakî görevlerin yapılabilme güçlüğünü ortaya çıkarır. Bunun için bedenî görevleri titizlikle yerine getirmek, sağlıklı ve her an her türlü görevleri eksiksiz yapabilecek bir beden yapısına sahip olmak, ahlakî bir yükümlülüktür.

Tuvalet Kağıdı Def-i Hacette Kullanılır mı?

Def-i hacet için tuvalete giden herkes su veya taş gibi pisliği giderici bir şeyle temizlenmek mecburiyetindedir. Taş ve onun hükmünde olan şeylerle temizlenebilmek için de kaç şart vardır. Bu şartlardan biri, bu temizlik vasıtalarının muhterem olmamasıdır, binaenaleyh ekmek ve üzerinde dini ibare yazılı olan kağıt ve temizlenmek caiz değildir. Fakat üzerine müstehcen ve ahlak bozucu ibare yazılmış kağıt ile tuvalet kağıdı istincada kullanmakta beis yoktur.

Ancak Hanefi ulemasına göre, yazı yazmaya elverişli olan beyaz kağıt ve üzerinde yazı -müstehcen de olsa- bulunan yaprak ile temizlenmek caiz değildir. Amma yazıya elverişli olmayan kağıdı -tuvalet kağıdı gibi- kullanmakta beis yoktur.

Tuvalet Kağıdı Kullanmak Neden Sakıncalıdır?

Kâğıdın, tuvalette peçete olarak kullanılması asla caiz olmaz. Kâğıt nimettir. Biz kâğıtla her şeyi, ilim vesaire öğreniyoruz; defter tutuyoruz. Ancak “tuvalet kâğıdı” kelimesinde “kâğıt” sözcüğü, bizim defter olarak kullandığımız şu kâğıt değildir. Bu kâğıtla tuvalet kâğıdı, tuvalet mendili sözcükleri aynı şeyi ifade etmiyor. Tuvalet kâğıdı olarak üretilen nesne, yazı yazılmak için kullanılsa yazı yazılmaz üzerine. Peçeteye yazı yazılsa, yazı yazılamaz üzerine. Dolayısıyla kâğıt sözcüğü orada mecazidir.

Tuvalet kâğıdı, temizlik malzemesi olarak kullanılması caizdir. Doğal olarak tuvalet vb. yerlere enkazın atılması da herhangi bir şekilde sakıncalı değildir.

Selametle…

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂

Temizlik Hakkında Benzer Sorular:

İSLÂM’DA TEMİZLİK NEDEN ÖNEMLİDİR?

“TEMİZLİK İMANDANDIR.” HADİS-İ ŞERİFİNİN KAYNAĞI VE YORUMU HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

TUVALET ADABI NASIL OLMALIDIR?

EVİMİZDE MUHABBET KUŞU BESLİYORUZ VE ETRAFA PİSLEDİĞİ DE OLUYOR. BU DURUMDA KILINAN NAMAZ GEÇERLİ OLUR MU?

SÜNNETE GÖRE TIRNAK KESMEYİ DETAYLI ANLATIR MISINIZ?