Müslüman olmayanlara dua etmek konusunda farklı görüşler vardır. Temelde dua bir ibadettir. Her ibadetin belli bir vakti olduğu gibi, duanın da vakti vardır.
Bir namazın farz ve nafile kısmı olduğu gibi, duanın da farz ve nafile kısmı vardır. Nafile namazlar genellikle her zaman kılınabilir, fakat farz namazların belli vakitlerde kılınması gerekir.
Bir musibet, bir sıkıntı olsun olmasın, her zaman dua etmek nafile bir ibadettir. Fakat bir musibet, bir sıkıntı anında dua etmek ise, bir nevi farz gibidir. Yani artık yapılması gereken bir vakti gelmiştir.
Müslüman Olmayanlara Dua Etmek Sakıncalı mıdır?
İstiğfar (Allah’ın bağışlamasını dilemek) bir duadır, Allah Teâlâ Peygamberini, kabul etmese bile kâfirlere istiğfar etmekten menetmemiştir. (Tevbe, 9/80)
Allah Teâlâ Peygamberimizi (asm) alemlere rahmet olarak göndermiştir; onun rahmeti bir şekilde, âlemlere dahil olan kâfirlere de ulaşır. Kâfirlerin ahirette görecekleri azap da farklıdır; rahmet duası azabın hafiflemesine sebep olabilir.Mümin ve Müslüman olarak bilinen bir kimse ölünce, onun imanlı olarak öldüğü zannı ve kanaatinde olmamız gerekir. Bu zan sebebiyle rahmet duasında bulunmakta bir sakınca olmadığı gibi, din kardeşliğinin de bir gereğidir.
Müslüman olmayanlara dua ederken “Allah hidayet nasib eylesin.” gibi dualarda bulunmak gereklidir.Dünya hayatında hastalık, darlık, felaket, sıkıntı gibi hallerde bunların zail olması için kâfirlere de dua edilebilir.
Müslümanlara Ve Müslüman Olmayanlara Dua Nasıl Edilir ?
Bizler müslüman olmayanlara dua ederken iman istemeli ve din kardeşlerimize dua etmeliyiz.Efendimiz, kendisi sürekli dua ettiği gibi bizlere de diğer Müslüman kardeşlerimiz için dua etmemizi tavsiye etmiştir. Altıncı hadisimizde:
“Bir Müslüman, yanında bulunmayan bir din kardeşi için dua ederse, mutlaka melek de ona, «Aynı şeyler sana da verilsin!» diye dua eder” buyurmak suretiyle, dualarımızda dikkat edeceğimiz bir inceliğe daha işaret etmiştir.
Hz. Ömer (r.a.) bir gün umre yapmak için izin istediğinde Resûlullah:
“Sevgili kardeşim, bizi de duadan unutma!” buyurmuştur.
“Sevgili kardeşim” ifadesiyle Hz. Ömer’in gönlünü fetheden Efendimiz, aynı zamanda birbirimizden nasıl dua isteyeceğimiz hususunda bizlere en güzel örnek olmuştur.
Selametle…
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂
Dua Hakkında İlginizi Çekebilecek Benzer Sorular:
KUR’AN OKUDUKDAN SONRA OKUNMASI GEREKEN DUA HANGİSİDİR?
DUA YAZIP ÜZERİMİZDE TAŞIMAK CAİZ MİDİR?
DUANIN ÖNEMİ NEDİR?
KEKEMELİĞİN GİDERİLMESİ İÇİN OKUNACAK DUA VAR MI?
DUANIN KABUL OLUP OLMAYACAĞI HAKKINDA İŞARETLER VAR MI? NASIL ANLARIZ?
Yorumlar (0)