Meal okuyarak Hatim yapmaktan ziyade ilim sahibi olmaktır.

Kur’an Okuyarak İndirilen Hatim, Meal Okuyarak Hatim İle Bir midir?

Kur’an-ı Kerim’in baştan sona okunmasına hatim denir. Meal okuyarak Hatim ise bir ilim yolculuğudur ve şüphesiz ki ibadettir. Kur’an hatmetmek ise ancak onun kendisini okumak veya dinlemekle mümkündür. Meal okunarak veya dinlenerek Kur’an hatmedilmiş olmaz.
Kur’an-ı aslından okumak ile mealinden okumak arasında fark vardır. Esas olan Kur’an okumayı aslından öğrenmek ve manasını anlamak içinde mealden okumaktır.

Meal Okuyarak Hatim Sevabını Kazanmış Olmaz mıyız?

Kuran-ı Kerim hem lafzı hem de manası ile Kuran’dır. Bu itibarla Meal okuyarak Hatim etmek Kuran hükmünde değildir. Yüce Rabbimizin öğüt ve buyruklarını öğrenmek maksadıyla Kuran-ı Kerim meali ve tefsirini okumak güzel ve sevaplı bir iş ise de bunları okumakla hatim indirilmiş olmaz.
Allah yolunda yapılan en küçük bir iş ve amel bile neticesiz kalmaz. Hele Kur’an okumak gibi Kainatın en büyük bir hadisesi hiç sevapsız kalmayacaktır. Kur’anın yüzüne bakmak bile sevap olursa Kur’anın anlamını veren bir kitabı okumak elbette sevabı vardır.

Allah kelamı olan arapça olandır. Bunun yeri ve sevabı ayrıdır. Her harfine kat kat sevap verilir.

Meal Okuyarak Hatim Etmek, Kur’an’ın Yerine Geçmek midir?

Tercümesi Kur´an yerine geçemez. Örneğin bir çekirdeğin aslını bozarak parçalara ayırsak, sonra da toprağa eksek ağaç olamayacaktır. Çünkü özellikleri kaybolmuştur. Bunun gibi kuran ayetleri, kelimeleri ve harfleri birer çekirdek gibidir. Başka dillere çevrilince özelliğini kaybedeceği için Kur´an olmayacaktır. Demek ki Meal okuyarak Hatim etmek kesinlikle Kur´an´ın yerine geçmez.

Mesela türkçede sadece ‘h’ harfi yerine arapça’da üç çeşit ‘h’ harfi vardır. Noktasız ‘ha’ noktalı hırıltılı ‘ha’ ve ‘he’. Aralarındaki farkı küçük bir misalle açıklayalım. Noktasız ha ile yazılan ‘mahluk’, noktalı hırıltılı ha ile yazılan ‘mahluk’ ve he ile yazılan ‘mahluk’. Her üçünün de türkçe de yazılışı ve okunuşu aynıdır. Halbuki arapça’da birincisi tıraş edilmiş, ikincisi yaratılmış, üçüncüsü ise helak edilmiş anlamındadır. İşte kur’an’ı latince yazıdan okuyan birisi bu farkları anlayamayacağından, sözgelimi Allah’ın yaratmasından bahseden bir ayeti, farkına varmadan ‘tıraş etmek’ veya ‘helak etmek’ manasına okuyabilecektir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Kur’an Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:

KUR’AN OKUDUKTAN SONRA, “SADAKALLAHÜL AZİM” DEMEK SÜNNET MİDİR? “SADAKALLAHÜL ALİYYÜL AZİM” İLE “SADAKALLAHÜL AZİM”İN ARASINDA FARK VAR MIDIR?

BİLGİSAYARDA SESLİ OKUNAN KUR’AN-I KERİMİ DİNLEMEKLE HATİM İNDİRİLMİŞ OLUR MU?

MÂİDE SÛRESİ, 51. AYETTE GEÇEN, “YAHUDİ VE HRİSTİYANLARI DOST TUTMAYINIZ.” AYETİ NASIL ANLAŞILMALIDIR?

BESMELESİZ BAŞLAYAN SURE HANGİSİDİR? BU SURENİN BAŞINDA NEDEN BESMELE YOKTUR?

KUR’AN’DA KAÇ ÂYET VARDIR?