Bayramlaşma ; Bayram bir ferah ve sürur günü demektir. Arabçası iyd dir.
Bayramlaşma Nasıl Olmalı?
Müslümanların arasında Bayramlaşma çok önemlidir, birbirlerini tebrik etmeleri, birbirleriyle müsafahada bulunarak hayır ve mağfiret duaları yapmaları yine bayram edebleri arasındadır.
Bayram hürmetine dargınlar barışmalı, birbirlerinde hakları olanlar o hakları birbirlerine helâl etmeli, dost ve akraba ziyaretleri yapılmalı, ailenin küçükleri ailenin büyüklerinin ziyaretine giderek ellerini öpüp hayır dualarını almalı, gönüllerini hoş etmelidir.
Bayramlaşma Günlerinde Yapılması Gereken nedir?
Bayram günlerinde erken kalkmak, yıkanmak, dişleri temizleyerek misvaklamak, güzel kokular sürünmek, elbiselerin en temiz ve güzelini giyinmek, Hak Teâlâ’nın nimetlerine şükür için sevinçli görünmek, rastladığı din kardeşleriyle Bayramlaşma mutluluğunda olup, karşı tarafa güler yüzlü olmak, mümkün mertebe çok sadaka vermek, Bayram gecelerini ibâdetle ihyâ etmek bayram âdâbındandır.
Bayramlaşma Ve Bayramın Önemini İfade Eden Bir Sünnet Var mı?
Hz. Peygamberin (asm), bayramların kalabalıkla ve büyük bir coşku içinde kutlanmasını arzu ettiği hatta bu arada silahlarla yapılan folklorik gösterilere dahi izin verdiği ve Mescid-i Nebevî’nin toprak zemini üzerinde bir grup Habeş’in oynadığı mızrak-kalkan oyunlarını eşi Hz. Aişe validemiz ile birlikte seyrettiği bilinmektedir. (bk. Buhari, İdeyn, 2, 3; Müslim, Salatü’l-îdeyn, 16, 17)
Sünnet niyetiyle yapılan bu Bayramlaşma sıla-ı rahim ve muhabbete vesile olduğu için sevaptır. Meşru olan eğlence ve ikramlar ise mubah sayılmaktadır. Allah Resulü yaptı diye yapılan her davranış ibadet yerine geçmektedir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin .
Bayram Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
ZİLHİCCE ORUCUNU, BAYRAMIN BİRİNCİ GÜNÜ KURBAN ETİ İLE İFTAR EDEREK Mİ BİTİRMELİYİZ?
KURBAN BAYRAMINDA ETLERİ KİMLERE DAĞITMAMIZ GEREKİR?
EVDE AİLECE BAYRAM NAMAZI KILABİLİR MİYİZ?
NEVRUZ BAYRAMI (VEYA NEVROZ) KUTLAYAN MÜSLÜMAN, DİNDEN ÇIKAR MI?
EL ÖPMEK ENANİYET GÖSTERGESİ MİDİR?
Yorumlar (0)