Toprak başıma demek ölümü çağıştırır. Ölüm hakkında ise Allah Rasulu (asm)’nun ifadeleri aynen şöyledir:

Sizden hiç kimse, maruz kaldığı bir zarar sebebiyle, ölümü temenni etmesin. Mutlaka onu yapmak mecburiyeti hissederse, bari şöyle söylesin: ‘Rabbim! Hakkımda hayat hayırlı ise yaşat. Ölüm hayırlı ise canımı al.’  (Buhari, Merda, 19)

1. Hadiste Rasulullah (asm)’ın ilk muhatabı, ashab-ı kiram ise de kıyamete kadar gelecek bütün Müslümanlar aynı şekilde muhatap olmaktadırlar, yani yasak hükmü bütün Müslümanlar için her zaman geçerlidir.

2. Hadiste konu edilen “zarar” için, âlimlerin çoğu “dünyevi zarar” demiştir. Buna göre, kişi “dinde fitneye düşmek” gibi dini bir zarar söz konusu olacaksa, böyle bir durumda ölümü istmeke günah olmaz.

Toprak Başıma Demenin Hükmü Nedir?

Toprak başıma demek “öleyim” demektir.Bunu niçin, nerede, ne maksatla söylediğiniz önemli ve hüküm de buna göre değişir.

Toprak Başıma Demek mi Hayat İstemek mi Doğrudur?

Hz. Peygamber (asm), hayatın mü’minler için ölümden hayırlı olduğunu söyler:

“Mümin kişinin ömrü, onu hayırca ziyadeleştirir.””Sizden kimse ölümü temenni etmesin. Muhsin (iyi amel üzere) ise hayır cihetiyle artacağı umulur. Kötü amel işliyorsa, kötülükten dönüp Allah’ın rızasını arayacağı ümid edilir.”

Mamafih, iyilerin de bozulma ihtimali olsa da bunun istisna olduğu, aslolanın, Resûlullah (asm)’ın buyurduğu gibi, yaşamanın daha hayırlı olacağı belirtilmiştir. Şu halde ölüm, hayırlı amellerin, sevabın son bulmasıdır. Öyle ise ölüm temenni edilmemelidir.

İslâm inancına göre, ecel kaderle bağlıdır, dua ve temenni ile değildir. Kişinin eceli gelince, istese de istemese de, ne uzar ne kısalır (Yunus, 10/49, Nahl, 16/61). Şu halde toprak başıma diyerek ölümü temenni etmek veya etmemek, ahlakî bir yöne sâhip, bir müminlik edebidir.

Selametle…

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂

İlginizi Çekebilecek Benzer Sorular:

GÜNAHLARIMDAN DOLAYI ÇOCUKLARIMLA SINAV EDİLİR MİYİM?

İŞLEDİĞİMİZ GÜNAHLARI SEVABA ÇEVİREBİLİR MİYİZ?

ALLAH(C.C) NE ZAMANA KADAR GÜNAHLARIMIZI AFFEDER?

GÜNAH OLDUĞUNU BİLMEDEN İŞLEDİĞİMİZ GÜNAHLARDAN MESUL OLUR MUYUZ?

KENDİMİZİ HARAMDAN, GÜNAHLARDAN NASIL KORURUZ?