Sütre, fıkıh terimi olarak namaz kılacak kişinin önünden geçilmesine engel olmak için önüne koyduğu veya bu amaçla yöneldiği engeli ifade eder.
Sütre Kimin Önüne Koyunur?
Sütre önü açık bir yerde namaz kılan kimsenin gelip geçene siper olmak üzere ön tarafına koyduğu şeydir. Namaza durmuşsa kullanması sünnettir.
İnsanların Sütre edinmenin amacı, bir taraftan namaz kılanın bakışlarını sütrenin ötesine uzanmaktan alıkoyup dikkatini namaz üzerinde toplamak, diğer taraftan başkasının önünden geçmesine ve bu yolla günaha girmesine engel olmaktır.
Sütre ‘nin Şartları Nedir?
Sütre bir zira’ (45 cm.) ya da daha fazla uzunlukta olmalıdır. Kalınlığının ölçüsü yoktur. Herhangi bir kalınlıkta veya incelikte olması mümkündür. Kalem kalınlığında olması bile yeterli olabilir.
Düz olacak, eğri olmayacaktır aksi taktirde sahih olmaz. Elde edinilen şey bir sütun, bir ağaç veya yere dikilmiş bir değnek, sandalye v.s. gibi yüksekliği olan herhangi bir şey olabilir. Hadîs-i şerîfte “bir ok ile de olsa sütre yapılması” emredilmiştir.
Sütre ile namaz kılan kimsenin ayak uçlarının arasındaki mesafe üç zira uzunluğunda olmalıdır (Abdurrahman el-Cezîri, Dört mezhebe göre İslâm Fıkhı, çev. Mehmet Keskin, I, 364).
Kişi Sütre edinebileceği şeyi bulur da yerin sertliğinden ötürü dikemezse (ki yer kayalık, taşlık vb. olabilir) onu uzunlamasına veya enlemesine koyması sahih olur eğer herhangi bir şey bulamazsa ön tarafına hilâl şeklinde bir çizgi çizer (Ebû Davûd, Sünen, Salât,102/690).
Bir insanın sırtını Sütre edinmek de sahih olur. Meselâ namaz kılan kişinin önünde, arkası dönük birisi oturmaktaysa bunun sırtına doğru namaz kılanilir. Şayet oturan kişinin yönü namaz kılana yönelik ise sahih olmaz. Önde oturanın kâfir bir erkek ve yabancı bir kadın olmaması da şarttır (Ebû Davûd, Sünen, Salât, 702; Nesâî, Kıble, 7; Abdurrahman el-Cezîrî, İslâm Fıkhı, I, 364).
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Namaz Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
“SÜBHANE RABBİKE RABBİL İZZETİ AMMA YASİFUN VE SELAMÜN ALEL MURSELİN VELHAMDÜLİLLAHİ RABBİL ALEMİN.” KELAMI NAMAZIN HERHANGİ BİR REKATINDA FATİHA SURESİNDEN SONRA OKUNABİLİR Mİ?
NAMAZDA SOSYAL MESAFE CAİZ Mİ?
SEFERİ İKEN CUMA NAMAZI KILINIR MI?
CUMA NAMAZI KILMAK FARZ MIDIR?
KAZA NAMAZIM ÇOK FAZLA BİR TÜRLÜ BİTİREMİYORUM, NE YAPMALIYIM ?
Yorumlar (0)