Yatarak dua etmek konusunun ötesinde ,duanın ne olduğunu kavramak daha önemlidir.Dua kelimesi, “çağırmak, seslenmek, istemek; yardım talep etmek” mânasındaki da‘vet ve da‘vâ kelimeleri gibi masdar olup, “küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya vâki olan talep ve niyaz” anlamında isim olarak da kullanılır.İnsan her daim Rabbini çağırmak ve iletişim kurmak ister.Bu nedenle dua için zorunlu saatler ve mekanlar yoktur. Ayakta, oturarak veya yatarak Allah’ı anmak, dua etmek, tesbih etmek ve zikir çekmekte bir sakınca yoktur.
Kur’ân’a göre dua etmek, Allah’a ulaşabilmenin en kolay yoludur. Zira O, insana şah damarından daha yakın olan, her şeyi bilen ve işitendir… İnsanın içinden geçirdiği tek bir düşünce bile Allah’a gizli kalmaz. İşte Cenâb-ı Hak, bu husustaki bütün şüpheleri bertaraf ederek kullarını irşâd için buyuruyor ki:“Kullarım sana beni sorarlarsa, ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit, dua edenin dileğine karşılık veririm. O hâlde (kullarım da) benim dâvetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulabilsinler.” (Bakara 2/186)
İnsan, kulluğunun şuurunda olduğu müddetçe, Allah katında bir değer kazanabilir. Bu yüzden insanın Allah’a yönelmesi, hataları konusunda Rabbine tevbe etmesi ve sadece O’ndan yardım dilemesi gerekmektedir.
Yatarak Zikir Çekilir(Dua etmek) mi?
Kuran-ı Kerim’de yatarak da zikir ve tesbih yapılabileceği bildirilmektedir. Bu nedenle yatakta yatarken, sabaha kadar zikir çekmenin(dua etmek) hiç mahzuru olmaz. Hattâ yatakta yatarken sabaha kadar Kur’an-ı kerim okunsa dahi mahzuru olmaz. Kur’an-ı kerimde “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) Ayeti yer almaktadır.
Uyumadan Önce Hangi Duayı Etmek Gerekir?
Berâ b. Azib’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (asm) yatağına uzandığında, sağ tarafı üzerine yatar ve şöyle dua ederdi:“Allah’ım! Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşimi sana ısmarladım. Rızanı isteyerek, azabından korkarak sırtımı sana dayadım, sana sığındım. Sana karşı yine senden başka sığınak yoktur. İndirdiğin Kitaba ve gönderdiğin Peygambere inandım.)” (Buhârî, Vudû, 75; Müslim, Zikir, 56-58). Dua etmek için Peygamberimizin sünnetlerini ve hadislerini rehber edinebiliriz.
Selametle…
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂
İlginizi Çekebilcek Benzer Sorular:
DUA YAZIP ÜZERİMİZDE TAŞIMAK CAİZ MİDİR?
HANIMLARIN DOĞUM YAPMALARININ KOLAYLAŞMASI İÇİN, HAMİLE İKEN VE DOĞUM ANINDA OKUNACAK DUA VAR MI?
KUR’AN OKUDUKDAN SONRA OKUNMASI GEREKEN DUA HANGİSİDİR?
KADINLAR REGLKEN, YANİ ADETLİYKEN (ADET / HAYIZ DÖNEMİNDE) DUA OKUYABİLİR Mİ?
DUA EDERKEN ALLAH’TAN NELER İSTENEBİLİR?
Yorumlar (0)