Rükuda azim yerine kerim demek namaza zarar verir mi sorusu akılları karıştırmaktadır.Sorumuzun cevabını detaylı bir şekilde anlatmadan önce rüku hakkında biraz bilgi edinelim.
Rüku: Eğilme, namazda kıraetten sonra eğilerek baş ile arkayı düz bir vaziyete getirme anlamında bir fıkıh terimi. Rüku’,namazın rükünlerinden biridir ve farzdır. Rüku’da eller dizlere kadar varır. Ayakta namaz kılan bir kimsenin yalnız başını eğmesi yetmez. Arkasını da eğerek başı ile arkası düz bir şekilde olması gerekir. Namazda rükû’u tam yapmayan kimse kıyama daha yakınsa rükû’ yapmış sayılmaz. Rükû’ durumuna daha yakınsa rükuu sahih olur.
Rükû’da dizler dik tutulur, eller diz kapaklar üzerine konur ve el parmakları diz kapaklarını kavrar. Oturarak namaz kılan bir kimse alnı dizlerinin hizasında olacak şekilde sırtını eğmelidir. Rükû’a varmış gibi kambur olan bir kimsenin rükû’ için başını biraz eğmesi gerekir. Kamburluğu rüku sayılmaz. Cemaatle namaz kılarken imama rükuda yetişen kimse ayakta tekbir alır sonra rüküya gider. Rükû’a yakın bir şekilde tekbir alırsa namazı fasit olur. Bu durumda iftitah tekbiri ve rükû’ tekbiri için yalnız bir tekbir yeterlidir.
Rükuda Azim Yerine Kerim Demenin Hükmü nedir?
Soruda belirtilen rükuda azim yerine kerim sözcüğünün kullanılmasını incelersek “el-azîm; Arapça olarak العظيم” kelimesindeki “z” (ظ) harfi keskin olarak “el-azîm; العزيم” şeklinde söylenirse “azîmet, azmeden, gayret eden…” anlamında olur. Bu yüzden alimler, bu kelimede geçen kalın ve peltek olan (ظ) harfini doğru bir şekilde söyleyemeyen kişinin “el-kerîm” (الكريم) demesini tavsiye etmişlerdir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut, 2003, II, 198)
Rükuda Azim Yerine Kerim Demek Gibi Hatalar Yapılabilir mi?
Bununla birlikte rüku ve secdelerdeki tesbihatlarda (bilmeden ve kasıtsız olarak) meydana gelen harf, hareke vb. hatalar namazı bozmaz. Aynı şekilde keskin ve peltek harfleri ayırt edemeyen veya dilinde pelteklik olan kimselerin harflerin mahreçlerini düzgün çıkaramamasından dolayı namazı bozulmaz.Nitekim dinimiz İslam, kolaylık üzerine bina edilmiştir. Bu nedenle sorumluluklar da kulun gücüne göre belirlenmiş, gücü aşan durumlar için kolaylaştırma esası getirilmiştir.
Bununla beraber dilinde ve telaffuzunda zorluk olan böyle bir kimsenin mümkün olduğu kadar bu harfleri ayırt etmeye veya dilini düzeltmeye çalışmalı ve hatasız okumaya gayret etmeli.
Özetle, rükuda azim yerine kerim demek namazı bozmaz, ayrıca azım kelimesindeki “z” (ظ) harfini doğru okuyamayan kimselerin namazı da geçerlidir.
Selametle…
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂
Rüku İle İlgili Araştırılan Benzer Sorular:
RÜKU VE SECDEYİ İMAMDAN ÖNCE YAPMAK NAMAZI BOZAR MI?
ŞAFİİ MEZHEBİNDE RÜKUDAN KALKINCA ELLERİN KALDIRILMASININ NEDENİ NEDİR?
NAMAZ İLE İLGİLİ BÜTÜN AYETLER HANGİLERİDİR, SURE VE AYET OLARAK SÖYLER MİSİNİZ ?
NAMAZDA SECDE AYETİ OKUNURSA, TİLAVET SECDESİ NE ZAMAN YAPILIR?
HASTA BİR KİŞİ NASIL NAMAZ KILMALI?
Yorumlar (0)