ESMÂÜ’L-HÜSNÂ: Cenâb-ı Allah’ın güzel isimleri. Allah’ın isimlerinin enerjisi ile oluşan uyumu evrende sürekli görürüz.Yasadığımız dünya, felekler, yıldızlar, ay ve güneş birer âlemdir. Bütün bu âlemler bir ahenk içindedirler. Bu, Allah’ın Rab sıfatının bir tecellisidir. Dünyadaki düzenin kaidelerini koyup, varlıkları bir ahenk içinde yaşatma da Rab sıfatının gereğidir.Doğmamız, büyümemiz, ölmemiz, insanlardâki yücelik, ahlâk, terbiye, kemal hep rubûbiyet sıfatının yansımasındandır. Gözün görmesi, aklın ermesi, bütün iş ve hareketler, olma ve oluşma Rab sıfatının bir tecellisidir. Onsuz bir hareket ve düşünce yoktur.
Allah’ın İsimlerinin Enerjisini Nasıl Görebiliriz ?
– Allah’ın zat ve sıfatları, maddi olmaktan münezzehtir. Enerji, maddeye dönüşebilen bir varlıktır. Kendisi maddenin aslı ve de yaratılmış bir nesnedir. Peki, Allah’ın isimlerinin enerjisi var diyebilir miyiz? Allah’ın sıfatları Zat-ı akdesi gibi ezelidir, yaratılmamıştır ve de maddeye bürünmezler. Bu açıdan Allah’ın sıfatlarına “ENERJİ” nazarıyla bakmak hatadır.
– Madde gibi enerji de Allah tarafından yaratılmış bir nesnedir. Allah’ın isim ve sıfatlarının ilk tecelligâhı bir anlamda ESİR maddesidir. Esir maddesinin veya hidrojenin ilk menşei enerji kabul dilse bile, bunlar Allah’ın kudretinin bir tezahürü olur, başka olamaz. Bu sebeple Allah’ın sıfatlarına enerji denilmez.
– Zikir yapma, Kur’an okuma esnasında insanın yanına veya üstüne bulut gibi temessül eden bazı şeyler olabilir. Bunlara hadiste “sekine” adı verilmiştir.Ebu Davud’un rivayet ettiği bir hadiste denilmiştir ki:
“Bir topluluk Allah’ın evlerinden bir evinde toplanıp da Allah’ın kitabını okudukları veya kendi aralarında (ilmi) müzakere yaptıkları zaman, mutlaka onların üzerine sekinet iner, onları rahmet kaplar, melekler onları kuşatır ve Allah katındakiler yanında onları anar.” (Kenzu’l-Ummal, h.no: 2320)
– Müslim gayri müslim fark etmeksizin her insanı takip eden, onları gözeten (Muakkıbat) meleklerin var olduğunu Kur’an’dan öğreniyoruz. (bk. R’ad, 13/11)
Ancak, İslam literatüründe “sekine”ye enerji değil feyiz kelimesi kullanılır. Bununla beraber bazı kesimlerde, fazla revaçta olan “enerji” sözcüğü tercih edilmektedir.
Allah’ın İsimlerinin Enerjisi İle Dua Etmek Faydalı mıdır?
– İnternette çokça dolaşan bazı bilgiler tamamen doğru değildir. Örneğin, Allah’ın isminin enerjisi ile “Bu kadar sayıda bir ismin zikredilmesi şu neticeyi hasıl eder.” gibi ifadeler hakikati ifade etmiyor. Zira, Allah’ın isimlerinin zikredilerek sözlü veya kalbi olarak bir şey istemek, bir duadır. Diğer dualar için geçerli olan “duanın kabul şartları, kabul şekilleri, -aynısının verilmesi konusunda- kabul edilip edilmemeleri” gibi hususlar bunlar için de geçerlidir.
Selametle…
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂
Allah(CC) İle İlgili Merak Edilen Benzer Sorular:
ALLAH’IN ESMA VE SIFATLARI ARASINDAKİ FARK NEDİR ?
KUR’AN-I KERİM’DE ALLAH(C.C) NEDEN BİZ DİYOR?
İSM-İ A’ZAM NE DEMEKTİR VE HANGİ İSİMDİR?
ALLAH’IN İSİMLERİNİN İNSANLARA VERİLMESİ UYGUN MUDUR?
ALLAH’IN EZELİ VE EBEDİ OLUŞUNU NASIL ANLAMAK GEREKİR?
Yorumlar (0)