İnsan ve hayvan fotoğrafları taşıyan giysileri sıklıkla görüyoruz. Peki bu tür resimlerin kullanılması sakıncalı mıdır?

İslâm, semavî bir dindir. İslam, İnsanın dünya ve âhiretini imâr eder. İslamın getirdiği hükümlerin herkesin akıl ve zevkine uyması da mümkün değildir. Çünkü simalar birbirine uymadığı gibi akıl ve huylar da birbirine uymazlar. Allah Teâlâ, insan için hangi hüküm uygun, güzel ise onu indiriyor.

Bu nedenle emir, nehiy, haram ve helâl ile ilgili olan ilâhî kanun ve nizamların bazılarına aklımız ermezse de tümüne inanıp hikmetini araştırmalıyız. Fakat araştırmadan inkâr etmek ise kişiyi küfre götürebilir. Bunun için “Şu veya bu niye haram olsun; aklıma yatmıyor?..” demek büyük bir vebaldir.

İnsan ve Hayvan Fotoğraflarını Giysilerde Kullanabilir miyiz?

İnsan ve hayvan fotoğrafları taşıyan kıyafetlerin kullanılmasında belli şartlar vardır. Batıl dinlere ait kutsalların, müstehcen şekillerin ve açık saçık resimlerin basılması uygun değildir.Bunların dışında kalanlar basılabilir.

İnsan ve Hayvan Fotoğraflarını Namazda Kullanmak Sakıncalı mıdır?

Kıyafetlere, insan ve hayvan fotoğraflarını kullanmak yerine islamı yansıtacak resimlerin ve yazıların basılması daha efdal olabilir.

Hanefîler, insan veya hayvan resmi taşıyan yaygı üzerinde namaz kılmakta sakınca olmadığını belirtmişlerdir. Ancak resimli yaygının ayaklar altına alınması, değer vermeme anlamına gelir. Yine resimler üzerine ise secde edilmemesi tavsiye edilmiştir.Resimlerin (sûret veya tesâvîr), baş hizasından daha yukarıda, kişinin hizasında ve önünde asılı olarak iken namaz kılmanın mekruh olduğu belirtilmiştir.

Resimler, kişinin arkasında veya ayakları altında ise, namaz mekruh değildir. Fakat resimlerin evde bulundurulması mekruhtur. Gerekçesi ise, Cebrâil’in, “Ben içerisinde köpek veya sûret bulunan eve girmem” sözüdür.

Kişinin resimli elbise giymesi mekruhtur.Ancak resimli elbise ile kılınan namaz sahihtir.Fakat ihtiyaten yeniden kılınması uygundur (Merginânî, el-Hidâye, I, 362-364).

Hanbelîler, canlı resimleri bulunan elbiseyi giymenin haram değil mekruh olduğunu belirtmişlerdir (İbn Kudâme, el-Mugnî, I, 590).

İlk bakışta dikkati çekmeyecek derecede küçük olan resimlerin bulundurulmasında ve kullanılmasında da bir sakınca yoktur.

Selametle…

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂

İlginizi Çekebilecek Benzer Sorular:

TESETTÜRE UYGUN OLMAYAN KIYAFETLER SATMAK, İMAL ETMEK (ÜRETMEK) CAİZ MİDİR? BU KIYAFETLER SATILDIKÇA VE GİYİLDİKÇE BİZE VEBALİ OLUR MU? BURADAN KAZANILAN PARA HARAM MIDIR?

ALKOL SATAN MARKETLERDE ÇALIŞMAK CAİZ MİDİR?

EŞİMDEN BOŞANMAK İSTİYORUM, NASIL DAVRANMALIYIM?

FARKINDA OLMADAN ÇOK GÜNAH İŞLİYORUM VE GÜNAH OLDUĞUNU İŞLERKEN UNUTUYORUM, NE YAPABİLİRİM?

BANKADA GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLARAK ÇALIŞMAK CAİZ MİDİR?