Sosyal medyada karşımıza çıkan en büyük sorunlardan biri mahremiyetin korunmaması ile birlikte bazı sıkıntılar ile karşı karşıya kalmamızdır.

İslam dini, kadın erkek ilişkilerini hassas çizgilerle belirlemiş, bu çerçevede birbirine namahrem olan kadın ve erkeğin, ölçüsüz bir şekilde birbirleriyle haşir neşir olmasını tasvip etmemiş, pratik hayatta veya sosyal medyada aralarındaki ilişkilerin belli bir ölçü ve disiplin içerisinde olmasını emretmiştir.

Mahrem, saygıya ve gizlenmeye değer şey, kendileriyle evlenmek haram olan yakın hısım, İslâm’ın kendileriyle evlenilmesini yasakladığı belli hısımları ifade eden bir fıkıh terimidir.

Dolayısıyla aralarında nikâh bağı olmayan birbirine namahrem olan kadın ve erkeğin pratik hayatta veya sanal ortamda flört etmeleri, herhangi bir şekilde görüşmeleri, konusu din de olsa sohbet etmeleri, İslam dininin onaylamadığı davranışlar olup, bunlardan şiddetle uzak durmaları gerekir.

Peki, Sosyal Medyada Fotoğraf Paylaşmak Caiz Midir?

İslam’da kadının mahremiyet alanı ile erkeğin mahremiyet alanı farklıdır. Öyleyse, bir erkeğin fotoğrafı ile bir kadının fotoğrafının sosyal medyada yer alması arasında çok fark vardır.

Kadının, bir erkeğin vücudunun, göbekle dizi arası dışında kalan yerlerine şehvetsiz olarak ve tekrar edilmeden bakması caizdir. Erkeğin de kadının el ve yüzüne şehvet hissi olmadığı takdirde bakması helâldir. Ancak cinsî bir zevk duyarak erkeğin veya kadının birbirlerinin bu kısımlarına bakmaları yasak sınırına girer ve haram olur.

Kadınların ise fotoğraflarını sosyal medyada yayınlamaları için meşru bir sebep (ihtiyaç) bulunmalıdır, bu yoksa meşru olmaz. Hem fotoğraflar hem de sahibi elbette tesettürlü olacaktır.

Kadınların zarurete binaen yüzlerini açmalarına yönelik ruhsat, hiçbir zaman yabancı erkeklerin -bir ihtiyaç olmadığı sürece kadınların yüzlerine bakmalarını meşru kılmaz. Bu hüküm bütün İslam alimlerinin üzerinde ittifak ettiği bir husustur. (bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 3/560-562)

Kadınların Ellerinin Resmini Sosyal Medyada Paylaşması Caiz Midir?

Detaylarında farklı görüşler olsa da genel hüküm olarak kadınların elleri, yüzleri, ayakları ve sesi avret (kapanması gereken yerleri) değildir.

Bunların normal hayat şartlarında ve ihtiyaca binaen gösterilmesi başkadır, teşhiri başkadır. Teşhiri caiz değildir. Dolayısı ile gerçek hayatta ve sosyal medyada mahremiyet sınırlarını korumak gerekir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.  

Merak Edilen Sorular:

KADININ YÜZÜ MAHREM MİDİR; KADINLARIN YÜZÜNE BAKILABİLİR Mİ?

BİR KADIN FACEBOOK, TWİTTER, WHATSAPP GİBİ SOSYAL MEDYADA RESMİNİ, FOTOĞRAFINI KOYABİLİR Mİ?

FOTOĞRAF ÇEKMEK VE ÇEKTİRMEK CAİZ Mİ?

BİRBİRİNE NİKÂH DÜŞEN KADIN VE ERKEĞİN SELAMLAŞMASI CAİZ MİDİR?

KIZ VE ERKEK ARKADAŞLIK EDEBİLİR Mİ?