Günümüzde en yaygın ve güçlü ekonomik sistem durumundaki kapitalizm, felsefi temelleri, kuralları, amaçları ve sonuçları bakımından İslâm’ın tam karşısında yer alır. Kapitalizmin temelini maddecilik oluşturur. İnsana öngördüğü biricik amaç maddi zenginliğe ulaşmak ve bunu dilediğince tüketmektir. Bu amaca ulaşmak isteyen bireye sınırsız bir özgürlük tanır.

Bu nedenle aşırı ölçüde bireycidir. İnsan ve toplum hayatında belirleyici olarak kabul ettiği tek ilke piyasa şartları ve rekabettir. Fırsatçılık ve acımasızlık ise onun ahlâk kurallarıdır. Hep daha çok kâr yapmaya yönelttiği insanlar tutkuları yönünde hiçbir engelle karşılaşmamalıdır. Bütün bunlar kapitalizmi insanlık dışı bir sistem durumuna götürmüştür. Bireye tanıdığı sınırsız özgürlük ve kabul ettiği “bırakınız yapsınlar” kuralı doğal olarak en çok sermaye sahiplerinin işine yaradığı için büyük kitlelerin yoksullaşmasına, sömürülmesine yol açmıştır. Kapitalistin doymak bilmeyen mülkiyet tutkusu kapitalizmi, sınırlarını aşarak dünya ölçüsünde yayılmaya ve özellikle yoksul ülkelerin doğal kaynaklarını yağmalamaya götürmüştür.

Her sistem ve düşüncenin her şeyi yanlış olması gerekmez. Eğer İslam’ın çizdiği adalet sistemine aykırı olmayan güzellikleri varsa alınır, yoksa atılır.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

KUR’AN’DA NEDEN GÜNEŞ’İN DE BİR YILDIZ OLDUĞU SÖYLENMEMİŞTİR?

DİNİ NİKAH KIYDIĞIMIZ NİŞANLIMLA BERABER OLABİLİR MİYİZ?

DİNİ NİKAHIN BOZULMA HALLERİ NELERDİR?

HAYIRLI BİR EŞ İÇİN KUR’AN-I KERİM’DE DUA VAR MI?

KIZLARIN KAÇ YAŞINDA EVLENMESİ UYGUNDUR?