Sinek pisliği, tıp cihetiyle zararı yok bir maddedir ki, bazan tatlı bir şuruptur. Fakat sinek, yediği binler muhtelif muzır maddelerin ve mikropların ve semlerin menşei olmakla, sinekler küçücük istihâle ve tasfiye makineleri hükmüne geçmeleri hikmet-i Rabbâniyeden uzak değildir, belki şe’nindendir.”

“Evet, arıdan başka sineklerin bazı tâifeleri var ki, muhtelif ve müteaffin maddeleri yerler, mütemâdiyen pislik yerine katre katre şurup damlatırlar. O semli, müteaffin maddeleri ağaçların yapraklarına yağan kudret helvası gibi tatlı, şifâlı bir şuruba tebdil ederek, bir istihâle makinesi olduklarını ispat ederler. Bu küçücük fertlerin ne kadar büyük bir milleti, bir tâifesi olduğunu göze gösterirler. ‘Küçüklüğümüze bakma. Tâifemizin azametine bak, “Sübhânallah” de.’ diye lisân-ı hal ile söylerler.” (Lem’alar, Yirmi Sekizinci Lem’a).

Bu paragrafta genel hatları ile sineklerin ve benzer türlerin ne kadar harika ve mükemmel bir sanat-ı İlahi oldukları ifade ediliyor.

Mesela, sineklerin bir türü badem ve zerdali ağacında çoklukla yaratılıp siyah bir kütle şeklinde dala yapışık kalıyorlar. Bu sineklerin kimyagerliği ile o dal ve ağaçlardan sinek pisliği yerine, faydalı damlalar akıyor. Bu damlaları başka sinek türleri emerek, başka çiçek ve bitkilere taşıyarak, o bitkilerin döllenmesine yardımcı oluyorlar.

Buna benzer bir çok sinek türünün böyle muazzam ve bizim alanımıza girmeyen bir çok fayda ve fenni hikmetleri bulunuyor. Bunları bilimsel kitaplardan araştırabiliriz.

Tam burada Bediüzzaman’ın şu sözünü hatırlıyoruz:
“En cüzî ve en küçük şey, en büyük şey gibi, doğrudan doğruya bütün kainat Halıkının kudretinden gelir ve hazinesinden çıkar. Başka sûrette olamaz. Esbab ise bir perdedir. Çünkü en ehemmiyetsiz ve en küçük zannettiğimiz mahlûklar, bazan sanat ve hilkat cihetinde en büyüğünden daha büyük olur. Sinek, tavuktan sanatça ileri geçmezse de, geri de kalmaz.”

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Hayvanlar Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:

EVİMİZDE BULUNAN HAYVANLARI, ÖLDÜRMENİN GÜNAHI VAR MIDIR?

HAYVANLARIN MAHŞERDEKİ DURUMU NASIL OLACAK?

NEML SURESİ 21. AYETE GÖRE HAYVANLARA ÖLÜM CEZASI VERİLEBİLİR Mİ?

HAYVANLAR DA ALLAH’I ZİKREDER MI?

ÇOCUKLARA OYUNCAK BEBEK VEYA OYUNCAK HAYVANLAR ALMAK CAİZ Mİ?