Günümüzde nisap miktarını ₺ olarak veremeyiz. Bu her gün değişebilir. (Bir kuyumcudan elinizdeki altınların kaç ₺ ettiğini öğrenmek zor olmasa gerektir). İslam’da Şer’î nisap miktarı, Gümüşte: 200 (595 gram), Altında: 20 Miskal (yaklaşık 80 gram), hayvanlarda beş deve, otuz sığır, kırk koyun/keçi, toprak ürünlerinde ise (cumhura göre) beş vesktir (buğdayda 633 kg.) İmam-ı Azama göre ise toprak ürünlerinde nisap aranmaz, azı da çoğu da zekâta tabidir. Günümüzde gümüş fazla değer kaybettiği için, prensip olarak paranın zekât nisabı için altın ölçüsü kullanılmaktadır.
Zekatın Şartı Nedir?
Zekâtın bir şartı da “ihtiyaç fazlası olan malın bulunmasıdır. Hanefilere göre, zarurî ihtiyaçlar; kişi ve aile fertleri için gerekli bir yıllık gıda maddeleri, giyecekler, sanat ve meslek aletleri, oturulan ev, ev eşyası, binek aracı, ilim için edinilen kitaplar gibi şeylerdir.” Şunu unutmamak lazımdır ki, yıllanma şartı gereği olarak, ev için biriktireceğimiz paranın üzerinde bir yıl geçmeden zaten zekâtı olmaz.
Zarurî ihtiyaç olan ev ve arabanın mevcut olanları ile mevcut olmayanları arasında fark vardır. Mevcut olduğu takdirde ev ve arabanın zekât malı dışında bırakılması ayrı şey, mevcut olmayan bir ev ve arabanın alınmasına yönelik bir çaba içerisine girmek ayrı şeydir. Ev ve araba gibi ihtiyaçlarınız için biriktirilen paranın üzerinden bir yıl geçmişse ve nisap miktarını aşıyorsa zekat düşer.
Ancak; ev veya araba almış ve borçlanmış durumda iseniz, borcunuzdan fazla olmayan birikimleriniz zekâttan muâftır.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Zekat Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
HARAM PARANIN ZEKATI OLUR MU?
BİR İNSAN EVLİ KIZINA NEDEN ZEKAT VEREMİYOR?
NAMAZ KILMAYAN BİRİSİNE ZEKAT VEREBİLİR MİYİZ?
ZEKÂTIN ÖNEMİ VE HİKMETİ NEDİR?
BORÇLARI OLAN ZEKATI VERMELİ Mİ?
Yorumlar (0)