Değerli Kardeşim,
Dua bir ibadettir. Her ibadetin belli bir vakti olduğu gibi, duanın da vakti vardır. Bir namazın farz ve nafile kısmı olduğu gibi, duanın da farz ve nafile kısmı vardır. Nafile namazlar genellikle her zaman kılınabilir, fakat farz namazların belli vakitlerde kılınması gerekir.
Bir musibet, bir sıkıntı olsun olmasın, her zaman dua etmek nafile bir ibadettir. Fakat bir musibet, bir sıkıntı anında dua etmek ise, bir nevi farz gibidir. Yani artık yapılması gereken bir vakti gelmiştir. “Dua ibadetin özüdür.” (Tirmizi, Daavat 1) Duanın kabul olma şartları yerine ne kadar yerine getirilirse, o kadar makbul olur.
Dualarımızın makbul olması için dikkat edilecek bazı konular özetle şöyledir:
Tövbe ederek, ruhumuzu manevi kirler olan günahlardan temizlemek. Bedenimizi, helal kazançla alınmış, helal gıdalarla beslemek. Abdestli olmak, kıbleye yönelmek ve elleri semaya açmak. Duaya eûzü-besmele, Allah’a hamd ve Peygamberimize salât ve selâm İle başlamak.
İhlasla yapmak ve duaya devam etmek. Diğer Müslümanların aleyhine ve zararına isteklerde bulunmamak ve onların ailesine, çoluk-çocuğuna, malına, beddua etmemek.
İslama aykırı isteklerde bulunmamak. Dua ederken, bağırıp-çağırmamak ve zoraki edebî sanat gösterilerinde bulunmamak.
Nafile namazların secdelerinde dua etmek. Cuma günü dua etmek. Ramazan geceleri, Ramazan ve Kurban bayramları geceleri, Mîraç, Berât ve Kadîr, Cuma gecelerinde dua etmek. Hastayken dua etmek. Oruçluyken, özellikle iftar vaktinde dua etmek.
Hac veya umre için ihramlıyken dua etmek. Müslümanın diğer Müslüman kardeşine gıyabında etmek. Maddi ve manevi bolluk zamanında dua etmek. Kur’na’da, hadislerde geçen ve sahabilerden nakledilen dualarla dua etmek.
Her duaya cevap verileceğine inanarak, canı gönülden, ihlasla ve samimiyetle dua etmek. Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah’a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek.
Dua sonunda “âmin” diyerek elleri yüzüne sürmek. Bunları ve diğer dua adabını yerine getirerek dua edildiğinde, İnşallah o dua makbuldür.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂
Bazı Merak Edilen Sorular:
BİR KİŞİNİN HİDAYETE ERMESİ İÇİN DUA EDİLMESİ İMTİHANA AYKIRI DEĞİL MİDİR?
DUANIN YAPILIŞ ŞEKLİ NASIL OLMALIDIR, MAKBUL DUALAR NELERDİR VE NE ZAMAN DUA EDİLMELİDİR?
YILLARDIR EDİLEN DUA KABUL OLMUYORSA ARTIK DUA ETMEMELİ MİYİZ ?
DUA ARAPÇA MI YAPILMALI, ARAPÇA YAPILMAZSA KABUL EDİLMEZ Mİ?
YATARAK DUA EDİLİR Mİ, TESBİH ÇEKİLİR Mİ, ZİKREDİLEBİLİR Mİ?
Yorumlar (0)