Değerli Kardeşim
Üstad Risale-i Nur’da, dost, kardeş ve talebe olmanın şeklini ve şartlarını söylüyor. Şayet biz, bu talebe olmanın şartlarını ve şeklini ifa edebilirsek, o zaman hakiki talebe olmamızı Allah’tan umut edebiliriz. O şartları Üstad şu şekilde izah ediyor:
“ONUNCU MESELE”
(Ziyaretçilere ait bazı dostlar tarafından ihtar ile bir düstur izah edilmek istenilmiştir. Onun için yazılmıştır.)
“Malûm olsun ki, bizi ziyaret eden, ya hayat-ı dünyeviye cihetinde gelir; o kapı kapalıdır. Veya hayat-ı uhreviye cihetinde gelir. O cihette iki kapı var:”
“Ya şahsımı mübarek ve makam sahibi zannedip gelir. O kapı dahi kapalıdır. Çünkü ben kendimi beğenmiyorum; beni beğenenleri de beğenmiyorum. Cenâb-ı Hakka çok şükür, beni kendime beğendirmemiş.”
“İkinci cihet, sırf Kur’ân-ı Hakîmin dellâlı olduğum cihetledir. Bu kapıdan girenleri ale’r-re’si ve’l-ayn kabul ediyorum. Onlar da üç tarzda olur: Ya dost olur, ya kardeş olur, ya talebe olur.”
“Dostun hassası ve şartı budur ki: Kat’iyen Sözlere ve envâr-ı Kur’âniyeye dair olan hizmetimize ciddî taraftar olsun; ve haksızlığa ve bid’alara ve dalâlete kalben taraftar olmasın; kendine de istifadeye çalışsın.”
“Kardeşin hassası ve şartı şudur ki: Hakikî olarak Sözlerin neşrine ciddî çalışmakla beraber, beş farz namazını edâ etmek, yedi kebâiri işlememektir.”
“Talebeliğin hassası ve şartı şudur ki: Sözleri kendi malı ve telifi gibi hissedip sahip çıksın ve en mühim vazife-i hayatiyesini onun neşir ve hizmeti bilsin.”
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂
Bazı Merak Edilen Sorular:
KURANIN ÜZERİNE RİSALE KOYMAK DOĞRU MU?
RİSALE-İ NUR NEDİR, KİMİN ESERİDİR?
ALLAH’A İMANDA NEDEN AKLİ DELİL ARANIYOR?
ON DOKUZUNCU MEKTUP’UN YAZILMA SEBEBİ NEDİR?
ÜSTAD’A “VATAN HAİNİ” DİYENLER VAR. BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ’NİN HANGİ SIFATLARI VE FAALİYETLERİ VATAN HAİNLİĞİNE HİZMET EDİYOR?
Yorumlar (0)