Değerli kardeşim,
Namazda ve namaz dışında Kur’an-ı Kerim’in tecvit kaidelerine riayet edilerek okunması teşvik edilmiştir. Her müminin gücü yettiği kadar Kur’an-ı Kerimi tecvit kurallarına göre öğrenip okumaya gayret etmesi gerekir.
Tecvit kurallarını öğrenme imkanı olmayanlarla, kelimeleri bu kurallara göre telaffuz edemeyenlerin, Kur’an’ı okuyabildikleri kadarıyla okumalarında bir sakınca yoktur.
Ancak günümüzde tecvitli okuyanları elektronik imkanlarla dinleyerek ve yüzünden takip ederek düzeltme imkanları çok fazladır.
Namazda Kur’an’dan bir bölüm okumak farzdır. Bu farzın yerine getirilmiş olması için, Kur’an’ın doğru, usulüne uygun olarak okunması gerekir. Usulüne uygun okuyabilen bir kişinin tecvit kurallarına riayet etmeden veya özensiz okuması, bazı durumlarda namazın bozulmasına sebep olabilecektir.
Ancak Kur’an’ı tecvidli ve usulüne uygun olarak okuyamayan kişiler, ilk fırsatta düzgün okumayı öğrenmeye çalışmalıdırlar. Bu şekilde düzgün okumayı öğrenene kadar ise, yapabildikleri kadarıyla okuyarak namazlarını kılmalıdırlar.
Dolayısıyla, “tecvidsiz olarak kılınan namazlar geçersizdir, bu şekilde namaz kılınmaz” şeklinde genel bir değerlendirme doğru değildir.
Nitekim, öğrenme aşamasında olan ve doğrusunu okumakta zorluk çeken kimselerin bazı harfleri iyi telaffuz edememeleri ve tecvit kurallarını yapamamaları namazı bozmaz.
Tecvit kurallarını öğrenme imkanı olmayanlarla, kelimeleri bu kurallara göre telaffuz edemeyenler, okuyabildikleri kadarıyla okuyarak namazlarını kılarlar.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂
Bazı Merak Edilen Sorular:
KUR’AN-I KERİM’İ TECVİTLİ OKUMANIN HÜKMÜ NEDİR?
KUR’AN-I KERİM’İ EZBERLEME KONUSUNDA NE GİBİ BİR YOL ÖNERİRSİNİZ?
NAMAZ SURELERİNİ HANGİ SIRAYLA OKUMALIYIZ? SIRASIZ OKUMAK MEKRUH MU?
KUR’AN OKUNURKEN/ DİNLERKEN BİR İŞLE UĞRAŞMAK CAİZ MİDİR?
İÇİNDE AYET, SURE, KUR’AN BULUNAN BİR ÇANTA İLE TUVALETE GİRMENİN GÜNAHI VAR MI?
Yorumlar (0)