Bu sahne almak şartlarına ve sebebine bağlı olmayı da göz önünde bulundurmak aklımızda bulunması gereken bir husus: İslamî açıdan sakıncalı davetleri uygun bir uslûp ile reddetmek ideal ve olması gerekendir.
Bu nedenle bir zaruret bulunmadıkça Müslümanlar, içki içilen, domuz eti yenilen yerlerde oturmazlar, içki içenlerle, domuz eti yiyenlerle aynı mekanı paylaşmazlar, onları terk ederek tepkilerini gösterirler.
Çünkü, hadiste ifade edildiği gibi, İslam’a göre, bir münkeri / İslam dininde yasak olan bir şeyi gören kimsenin, onu eliyle defetmesi, şayet bu elinden gelmiyorsa, diliyle bunun kötü bir şey olduğunu söylemesi, buna da gücü yetmiyorsa, hiç olmazsa kalbinden ona karşı bir antipati duyması gerekir.
İstemeden Bu Mekandaysak Ne Yapmalıyız?
İslam âlimlerine göre, kötü işlere elle / güçle müdahale etmek devletin işidir. Dil ile nasihat etmek âlimlerin işidir. Kalp ile antipati duymak herkesin işidir. Genellikle halkın / bizlerin en çok karşılaştığı söz konusu antipatik olan ortamlarda kalmak mecburiyeti ortaya çıkarsa, oralarda bulunmaktan dolayı -inşallah- bir günah olmaz.
Eğer bir zorunluluk sonucu olarak bulunduğunuz o ortamda, -söz gelimi domuz etinin yendiği masada- bize düşen görev, bir haramın işlendiğini görmekten dolayı vicdanımızda bir tiksinti ve hoşnutsuzluğu duymak ve orada istemeyerek oturduğumuzun farkında olmaktır. Ancak bu çağda bu pozisyonu yakalamak her zaman mümkün olmayabilir. “Hiçbir kimse başkasının suçundan sorumlu tutulmaz.” (En’am, 6/164), “Eğer siz hidayet üzerinde olursanız, başkasının dalalete düşmesi size zarar vermez.”(Maide, 5/105) mealindeki ayetlerde, suçun şahsiliği vurgulanmıştır. Tabii ki, zayıf olanlara ruhsatla, güçlü olanlara azimetle amel etmek yakışır.
Buna göre bir haramın işlendiği masada oturmamak en güzelidir. Ancak oturmak ya da orada bulunmak zorunda olan bir Müslüman, o günahtan rahatsız oluyorsa işlenen günaha ortak olmaz ve sorumlu da olmaz.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
HZ. ÖMER İÇKİ İÇMİŞ MİDİR?
İÇKİ NE ZAMAN VE NASIL HARAM KILINMIŞTIR?
İÇKİ SATILAN YERDEN ALIŞVERİŞ YAPMAK CAİZ MİDİR?
İSLÂM’A UYGUN OLMAYAN DÜĞÜNLERE GİTMEK CAİZ Mİ?
ESRAR OTU İÇMEK HARAM MIDIR?
Yorumlar (0)