Değerli Kardeşim:

İslam’da hayvana verilecek herhangi bir ceza söz konusu değildir. Zararı olmayan hiçbir hayvan öldürülemezİlgili ayetin meali şöyledir:”(Süleyman) kuşları denetledikten sonra dedi ki:

‘Hüdhüdü neden göremiyorum? Yoksa kayıplardan mı oldu? Onu gerçekten şiddetli azapla cezalandıracağım ya da onu boğazlayacağım veya o, bana apaçık olan isbatlayıcı bir delil getirmelidir.'” (Neml, 27/20-21)

Hz. Süleyman’ın bu konudaki konumu farklıdır. Cinler gibi kuşlar da onun emrinde görev yapan birer asker gibidir. Hüdhüd kuşu su kaynaklarını bulmakla görevli idi. Onun kaybolması ordunun susuz kalmasına sebep olmuştu. Bu yüzden Hz. Süleyman, o ya makul bir mazereti beyan edecek ya da onu cezalandıracağım, demişti.Bunda şuna da işaret vardır ki, bu orduyu meydana getiren erlerden, kuvvetlerden herhangi birinin kesin bir özre dayanmaksızın ve kumandanından müsaade almaksızın orduyu terk etmesi, büyük bir isyan demektir, ordunun kuvvetini azaltmak mahiyetindedir. Binaenaleyh böyle bir hareket, büyük bir cezayı gerektirir. Süleyman Aleyhisselâm, Hüdhüd’ün bir mazeretinden dolayı ayrılmış olduğunu da dikkate alarak, özrüne dair kanaat verecek bir delil getirir, o zaman cezadan kurtulur, demiştir. Çünkü özür, Allah katında ve müsamahakâr olan insanların yanında geçerlidir.

Selametle…

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂