Değerli Kardeşim,
Farz namaz için işverenden izin alınmaz. Bu, sizin insan olmanızdan kaynaklanan hakkınızdır. Ancak size farz olmayan ibadetler için izin almanız gerekir. Mesela öğle namazının dört rekâtı için değil; ama başında ve sonundaki sünnetler için izin almanız icap eder. Selam verir vermez işinizin başına dönersiniz. Eğer işyerindeki molalar namaz vakitlerine denk geliyorsa namazları bu vakitte kılmalısınız.
Alimlerin ifadelerinden anlaşılan şudur ki, bir sünneti bazen terk etmek bir günah değildir. Ancak, bir sünnete değer vermediği için sürekli terk edenin durumu bundan farklıdır. Bu kişi –bir sünnet terk ettiği için değil- sünnete değer vermediği için mesul olur. Bu da sürekli terk etmekle kendini gösterir.
Nitekim, İbn Raceb’in kitabının aynı yerinde, söz konusu edilen İshak b. Rahuye’nin şu sözleri de bunu göstermektedir:
“Bir kimse nafile namazları terk ettiği için azaba çarpılmaz. Ancak her Müslümanın, Hz. Peygamber (asm)’in farzların dışında ortaya koyduğu -bayram namazları, vitir namazı, Kurban kesmek ve benzeri- sünnetlere karşı saygılı olması gerekir. Eğer bu gibi sünnetleri -hafife aldığı için terk ederse, Allah affetmediği takdirde- cezaya çapılır. Özellikle sabah ve akşam namazlarının sünnetlerini terk edenlerin durumundan endişe ederim. Çünkü Kaf: 40, Tur: 49 ayetlerinde bu sünnetlere özel teşvik yapılmıştır.” (bk. İbn Receb, a.g.y)
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂
Yorumlar (0)