Korona sebebiyle memleketimiz ve bütün dünya çetin bir fırtınanın içinde can ve mal derdine düşmüştür. Allah Teâlâ akıbetimizi hayır etsin. Bütün insanlığı kötü sonlardan muhafaza buyursun, gelişmelerden ibret almayı hepimize nasip etsin.
Piyasada büyük bir para daralması olduğu ve daha da artarak devam edeceği muhakkaktır. Bunun sonucu olarak da bankalar üzerinden çare arayışları olacaktır. Faiz, Allah’ın en büyük haramlarından biridir. Normal piyasa şartlarında kuruşu için bile ruhsat verilemez. Mevcut olağan üstü ve ulusal hatta evrensel durum karşısında devlet bankalarının vatandaşları rahatlatmak için vereceği kredilerin caiz olması ile alakalı olarak şunu söyleyebiliriz:
a- Böyle büyük ve yaygın bir afetle bağlantılı konuda DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU’nun vereceği fetva ile amel eden biiznillah vebale girmez. Sıkışmış olanlar kurulun kararlarını izleyebilir.
b- Bizim şahsi kanaatimiz ise AÇ VE AÇIK denecek düzeye düşmeden faizli bir kurumun kapısında olmak caiz değildir. Dinimiz mesela domuz etini de haram etmiştir ama ölümle burun buruna gelene bir ruhsat vermektedir. Bu da ona benziyor zannederiz. Herkes kendi durumunu ve zaruretin oluşup oluşmadığını takdir etmelidir. Birbirimizin vebali ile ahirete gitmenin anlamı yoktur (1).
Bu Krediyi Hem Faizci Bankalar Hem de Katılım Bankaları Veriyor. Buna Göre Katılım Bankaları mı Tercih Edilmelidir?
Devlet alınması caiz olan krediyi katılım bankaları aracılığı ile de veriyorsa, bu bankalardan alınması gerekir (2).
Kaynak (1): Fetva Meclisi
Kaynak (2): Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
EMİNEVİM SİSTEMİNDEN EV ALMAK GÜNAH MIDIR? EMİNOTO VEYA EMİNEVİM GİBİ ORGANİZASYONLARA DAHİL OLMAK CAİZ MİDİR?
EV ALMAK İÇİN BİRİKTİRİLEN ALTINLARA ZEKÂT DÜŞER Mİ?
FİNANS KURUMLARINDA EV ALMAK FAİZE GİRER Mİ? BAŞKA BANKALAR FAİZ DİYORLAR, FİNANS KURUMLARI DA ADINA FAİZ DEMİYORLAR, AMA AYNI ORANLARDA ANA BORCUN ÜZERİNE EKLEYEREK GERİ ÖDEME İSTİYORLAR. NİHAYETİNDE BANKALAR ARASI FAİZ SİSTEMİ VAR VE FİNANS KURUMLARI…
HARAM PARA İLE ÖDENEN BORÇTAN ALACAKLININ VEBALİ OLUR MU?
HARAM PARANIN ZEKATI OLUR MU?
Yorumlar (0)