1- Oruçlu kimse için su ile ıslatılmış misvak ve fırça kullanmak, İmam Ebû Yûsuf’a göre mekruhtur. İmam-ı A’zam ile İmam-ı Muhammed’e göre ise oruçlunun su ile ıslatılmış misvak veya fırça kullanmasında hiç bir kerahet yoktur. Oruçlu iken diş macunu sürülmüş fırça kullanmakta ise, mutlak mânada kerahet vardır. Sakınılması icabeder.
2- Oruçlu kimsenin, bir şey’in tadına bakması mekruhtur. Ancak kocası çok titiz ve huysuz olan kadınlar boğazlarına kaçırmamak şartıyla pişirdikleri yemeğin tadına, tuzuna bakabilirler. Oruçlu kimse, satın alacağı bal, yağ gibi bir şeyde aldatılmaktan korkuyorsa, boğazına kaçırmamak şartıyla, bunları tatmasında bir beis yoktur.
3- Oruçlu kimsenin abdest alırken ağzına, burnuna su almakta mübalâğa göstermesi, ağzını su ile doldurup bu suyu ağzında fazla tutması da mekruhtur.
4- Sakız çiğnemek. Sakız çiğnemenin sadece mekruh olup orucu bozmaması için, şu şartların bulunması gerekir. Ağız yaşlığıyla, sakızdan mideye tatlılık v.s. gibi bir şey`in gitmemesi. Sakızın önceden çiğnenmiş beyaz sakız olması. Sakızın ağızda eriyip dağılır cinsten olmaması… Bu şartları taşımayan sakızlar, orucu bozarlar.
5- Oruçlunun kan aldırması, oruçluyu orucunu tutamayacak kadar zayıf düşürecekse mekruhtur. Böyle bir durum söz konusu değilse câiz olur.
6- Ramazan-ı şerîf`te serinlemek maksadı ile ağza burna su almak veya soğuk suyla yıkanmak, İmam-ı Azam’a göre mekruhtur. Ebû Yûsuf’a göre bunda hiçbir kerâhet yoktur.
7- Nefsine güvenemeyen kimsenin hanımını öpüp okşaması da mekruhtur. Zira meni gelerek orucun bozulma ihtimali vardır. Fâhiş olmamak ve kendinden emin bulunmak şartı ile, hanımını öpüp kucaklamakta kerâhet yoktur.
8- Karı ile kocanın çıplak halde birbirlerine sarılmaları, nefislerinden emîn bile olsalar, mekruhtur. Buna fâhiş mübâşeret denir.
9- Erkeğin hanımının dudaklarını emmesi de mekruhtur.
10- Tükrüğünü ağzında biriktirip yutmak. Bu da orucun mekruhlarındandır.
Oruçlu Kimse İçin Mekrûh Olmayan Şeyler Nelerdir?
Oruçlu kimselerin gül ve misk gibi bir şey’i koklaması mekruh değildir.
Oruca niyetli kimsenin cünüp olarak imsâk vaktine girmesi orucuna zarar vermez. Fakat geceden yıkanmak mümkün olduğu takdirde yıkanmadan sabahlamak kerâhetten tamamıyla uzak da değildir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Oruç Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
KAZAYA KALMIŞ ORUCUNU BOZMANIN HÜKMÜ NEDİR?
ORUÇLU SÜRME ÇEKMEK, BİR YARAYA İLAÇ KOYMAK, MERHEM SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?
ÇOCUK EMZİREN ANNE ORUÇ TUTABİLİR Mİ, SÜTÜ KESİLEBİLİR Mİ? ORUCUN ÇOCUĞA BİR SAKINCASI OLUR MU?
ORUÇLU OLAN KİMSENİN, ABDESTTE AĞZINA SU VERİRKEN BOĞAZINA SU KAÇARSA ORUCU BOZULUR MU?
ORUÇLU İKEN DİŞ DOLGUSU YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?
Yorumlar (0)