Şişmanlığın sağlığa zararlı olduğu bilinmektedir. Ancak bunun mutlaka günah olduğunu söylemek doğru değildir. Konuyla ilgili bir hadis meali şöyledir: “Ümmetim hakkında en çok korktuğum şeyler: Karın büyüklüğü, çok uyku, tembellik ve yakîn (iman) azlığıdır.” (Suyuti, Fethu’l-Kebir, I, 58; Kenzü’l-ummal, 3/185).
Bu konuda söylenebilecek şey şudur: “Yiyin, için fakat israf etmeyin.” (A’râf, 7/31) mealindeki ayeti prensip edinmek gerekir. Bugün bilimsel olarak tespit edilen beslenme formüllerine dikkat etmek lazımdır. İbn Sina’dan, tıp ilminin özetinin “az yemek ve yedikten sonra birkaç saat daha yememek” olduğu naklen haber verilir.
Büyük mürşidlerin ve önder şahsiyetlerin “az yeme, az içme ve az uyuma” üzerinde önemle durduklarını biliyoruz.
Yeme, içme ve uyuma, ruhun kemaline vesile olan işlerin yerine getirilmesinde yardımcı hizmetler görürler. Bu yardımcı hizmetleri asıldan daha öne çıkarırcasına bunlara fazla zaman ayırmak elbette ruhun manen terakkisine zarar verir. İşte hadiste sakınmamız istenen konu, bu yardımcı hizmetlerin asıl yerine geçmesidir. Yani yaşamak için sünnete uygun beslenme yerine, yemek için yaşama kültürünü oluşmasıdır.
Bu açıdan, kişinin göbeğine veya kilosuna bakarak karar vermek asla doğru olmaz, suizan olur. Nitekim, az yediği halde fazla kilo alan kimseler olduğu gibi, çok yediği halde fazla kilo almayan kimseler de az değildir.
Onun için manevî terakki konusunu; kilolu olup olmamakla izah etmek yanlış olur. Ayrıca, şişmanlığın sebebi yalnız fazla yemekten kaynaklanmamaktadır. Çok değişik sebepleri vardır. Genetik bozukluk, hareketsizlik, sağlıksız beslenme gibi faktörleri vardır. Bu sebeple, şişmanları genel olarak günahkâr saymak adil değildir.
Bazen, iki kişiden biri, arkadaşının iki katı yemek yediği halde şişman olmaz. Şimdi bu zayıf olan mı, yoksa şişman olan mı suç işlemiştir? Gerisini zekâvetinize havale ediyoruz.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
PEYGAMBERİMİZ’İN YEMEK ADABI HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
GDO’LU GIDA YEMEK DİNEN CAİZ Mİ?
ŞANS OYUNLARI `NIN DİNİMİZDEKİ YERİ NEDİR? HELAL MI YOKSA HARAM MIDIR?
RESİM ÇİZMEK GÜNAH MIDIR?
ÇOCUĞUMUN DÜNYA KLASİKLERİ OKUMASINDA BİR SAKINCA VAR MI?
Yorumlar (0)