Değerli kardeşimiz,
Namazı bozmak haramdır. Ancak, bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda caiz olur.
– Saldırıya uğrayan veya suya düşen bir insanın yardım istemesi hâlinde, ona yardım etmek maksadıyla namazı bozmak vacip olur.
– Davar sürüsüne kurt veya herhangi bir canavarın saldırması; gözleri kör olan veya tehlikeyi fark etmeyen bir kimsenin kuyuya veya çatıdan aşağı düşme tehlikesi ile karşılaşması durumlarında, yardım için namazı bozmak caizdir. Düşme ihtimali kuvvetli ise o zaman namazı bozmak vacip olur.
– Ebenin; doğacak çocuğun veya annesinin ölmesinden, yahut bir organının telef olmasından korkması hâlinde, namazda ise namazı bozması, değilse namazı ertelemesi yani kazaya bırakması da yine vaciptir.
– Canavar, sel, yangın, deprem tehlikesinden korkan veya düşmanla karşı karşıya bulunan kimselerin namazlarını ertelemeleri caizdir.
– Nafile namaz kılmakta olan bir kimseyi, anne veya babası, (onun namazda olduğunu bildiği hâlde) çağırırsa namazı bozabilir. Eğer çocuğunun namazda olduğunu bilmeden çağırırsa, namazı bozması vacip olur.
– Farz namazında ise, anne veya babasından biri çağırırsa namazı bozmaz. Ancak bir tehlike dolayısıyla yardım isterlerse, namazı bozmak vacip olur.
– Bir dirhem gümüş değerinde olan şeyin (başkasına ait olsa bile) çalınma korkusu durumunda, farz olsa bile namazı bozmak caizdir.
– Kadın, namaz kılarken tencerenin kaynayıp yemeğin taşmasından veya çocuğunun ağlayıp acı çekmesinden korkarsa namazını bozabilir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂
Yorumlar (0)