Tırnak altındaki kir ve toprağın bulunması namaz abdestinin ve gusül abdestinin sıhhatine engel değildir. Yalnız hamur, mum ve benzeri bir şey olursa bunların temizlenmesi gerekir.
Peygamber Efendimiz (asm), tırnakların kesilmesini emreder, ama namazın iadesini emretmezdi. Tırnakların altındaki kir abdestin ve guslün sıhhatine engel olsaydı, mutlaka o halde kılınan namazın yeniden kılınmasını emredecekti.
Tırnak üzerinde kuruyup kalan hamur, sürülen oje ve benzeri maddeler, suyun alta geçmesine engel teşkil eder. Gusülden önce bunların giderilmesi gerekir. Yağlı boya niteliğinde olmayan normal kir, suyun geçmesini engellemez. Sabunsuz su ile yıkanan bir organda hâlâ kirin izine rastlanıyorsa, bu guslün yerine gelmesine engel sayılmamıştır. Çünkü su deriye nüfuz etmiştir. Ancak sünnete uygun olanı, bu tür kirleri iyice yıkadıktan sonra gusletmektir. Bu konuda şehirli ile köylü aynıdır.
Tırnak aralarına giren çamur, toprak da böyledir. Derici ve boyacının tırnaklarına ve tırnak altlarına bulaşan boya ve benzeri şeyler, suyun geçmesini engellerse de, ilim adamlarının çoğu bunda zorluk bulunduğunu dikkate alarak cevaz vermişlerdir. O halde bu konuda da zaruri (kaçınılması çok zor) halleri genel hükmün dışında tutmak gerekir. Çünkü Şer’î kaidelerde bu kapıyı açık tutmuştur
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
GUSÜL ABDESTİ ALIRKEN, ÜZERİMİZDEN AKAN SUYUN YIKANDIĞIMIZ SUYA KARIŞMASINDA BİR SORUN VAR MIDIR?
ABDESTİNİN BOZULUP BOZULMADIĞINI HATIRLAMAYAN, ABDEST ALMALI MI?
GUSÜL ABDESTİNİN EN DOĞRU ŞEKİLDE ALINIŞI NASIL OLMALI?
BEN GÜZEL SANATLAR’DA OKUYORUM VE RESİM BÖLÜMÜNDEYİM AMA RESMİN DİNİMİZCE HARAM OLDUĞUNU ÖĞRENDİM. BEN RESMİ TAPMAK İÇİN YAPMIYORUM. BU ŞEKİLDE GÜNAH OLUR MU?
KULAKTAKİ KÜPE DELİĞİ KAPANIRSA, GUSÜL ABDESTİNE MANİ OLUR MU?
Yorumlar (0)