Üzüm ve hurmadan yapılan alkollü (sarhoş edici) içkiler ittifakla haramdır ve pistir. Hanefî Mezhebinin dışında kalan mezheplere göre çoğu sarhoş eden her içkinin azı da haramdır ve pistir. Hanefî Mezhebinde, özellikle Ebu Hanîfe ve Ebu Yusuf’a göre üzüm ve hurma dışındaki şeylerden yapılan içkiler, sarhoş edenlerini içmek haram olsa bile, pis değildirler.
Şimdi tekrar sizin sorunuzu ele alırsak: Kolonya, ispirto, şampuan, esans, mürekkep, parfüm, krem vb. sıvılar üzüm ve hurma dışında bir şeyden yapılıyorlarsa ki, şu anda hepsinin öyle olduğunu sanıyorum-veya bu iki şeyden yapılsa dahi sarhoş edici alkol ihtiva etmiyorlarsa bu iki imama göre pis değildirler, namaza mani olmazlar. Alkol ihtiva etmeleri halinde diğer bütün imamlara göre pistirler. Bu durumda müslümanların önünde iki yol vardır:
1. Ya bunlardan dahi kaçınmayı başarabilen birisi ise takvaya ve ihtiyatlı olana sarılıp cumhurun (müctehitler çoğunluğunun) yoluna girmek,
“Şüpheli olanı bırak, olmayana git.”, “Helâl da haram da bellidir… Arada şüpheli şeyler vardır. Onlardan sakınan dinini ve ırzını korur.”
hadislerini ölçü edinmek.
2. Veya; bana İmam Azam ve Ebu Yusuf un bu görüşte olması yeter. “Dinde kolaylık vardır.” buyurulmuştur. “Umumî belvâ” (kaçınılmaz derecede yaygın) hal almış şeylerde, cevaz kapısı varsa caiz demek daha evlâdır.”Zamanımız şüpheli şeylerden kaçabilme zamanı değildir.” diyerek, bu tür sıvılardan kaçınmamak. Her ikisine de bir şey denilemez.
Görüldüğü gibi mes’ele biraz daha fertlerin İslâmî titizlikteki dereceleriyle alakalıdır. Ancak şunu da belirtmek gerekir: Bu tür sıvıların kolonya ve ispirto (etil-alkol) dışındakilerinde alkolün diğer maddelerle yeni terkipler oluşturup (istihale, kimyasal tepkime) sarhoş edicilik özelliğini kaybetmesi kuvvetle muhtemeldir. Başta da söylediğimiz gibi, bileşiminde alkol olduğu yazılan ya da söylenen her şey haram ve pis demek değildir. Bu tür maddelerin tahlili konusunda müslüman kimyacılara ihtiyacımız vardır.
Sadece Hanefi Mezhebindeki bazı imamlara göre kolonya kullanılabilir. Fakat cumhura ( fıkıhçı çoğunluğa) uyarak kolonya kullanmayanlar her halde daha ihtiyatlı davranmış olurlar.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin..
Bazı Merak Edilen Sorular
İÇKİ SATILAN YERDEN ALIŞVERİŞ YAPMAK CAİZ MİDİR?
İÇKİ NE ZAMAN VE NASIL HARAM KILINMIŞTIR?
ALKOLLÜ İLAÇ SÜRDÜM, ABDEST ALIRKEN YIKAMAM GEREKİR Mİ?
BAŞKA BİR İLAÇ YOKSA, ALKOL İLE TEDAVİ OLMAK CAİZ Mİ?
ŞEKER ALKOLÜ BULUNAN GIDALARI VE İLAÇLARI KULLANMAK CAİZ MİDİR?
Yorumlar (0)