Bir insanın herhangi bir durumda Allah’ın, Peygamberimiz’in (asm) veya bir veli zatın huzurundaymış gibi ya da ölüm anı gelmiş gibi yapılan düşünce ve his alemine rabıta deniliyor. Bu işin esas gaye ve hedefi, her an Allah’ın huzurunda olma şuuruna ermek ve bu vesile ile Onun rızasına uygun yaşamaktır.
Peygamber Efendimiz (asm) sürekli bu hâl üzereydi. O, her an Allah’ın huzurunda olma şuurunda olarak yaşadı. Bu anlamda bir rabıta Peygamberimiz’in (asm) en büyük sünnetlerinden biridir.
Tarikattaki rabıtaya gelince: Tarikata giren bir mürit, bazı durumlarda şeyhini düşünerek ve onun yanındaymış gibi kalp bağı kurmaya çalışarak, İslam dinini daha iyi yaşamaya çalışmaktadır. Şeyh, müridini önce kendine, sonra Peygamberimiz’e (asm), en son da Allah Teala’ya bağlamak istemektedir.
Bu düşünme ve rabıta, Allah namına olduğundan ve insanları Allah’a yaklaştırma niyetiyle yapıldığından caizdir. Fakat Allah muhafaza etsin, şayet bu hareketi Allah namına değil de sırf şeyh efendi namına yapsa, o zaman yanlış bir hareket olur. Bütün hak tarikatlar Kur’an’dan alındığı için, bunların yaptığı rabıtaların da izahını Kur’an’a zıt olmayacak şekilde yapılması icap eder; yoksa hak bir yol olmaz.
Eğer bu yola girmeden doğrudan Allah’a rabıta yapabilirsek en güzelini yapmış oluruz.
Ölümü düşünüp, “Bir gün bende öleceğim!..” diye rabıta yapmak da güzeldir. Kabir, ahiret, haşir, sırat, cehennem gibi alemleri de rabıta yaparak daha dikkatli yaşamaya çalışmak da tavsiye edilebilir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
DAHA UCUZ OLDUĞU İÇİN, BAŞKA ÜLKELERDE KURBANINI KESTİRMEK DOĞRU MUDUR, KURBAN GEÇERLİ OLUR MU?
KUR’AN-I KERİM’DE DÜNYANIN 7 KATMANDAN OLUŞTUĞUNU SÖYLÜYOR,BİLİMDE İSE 4,5 KATMANDAN, BİLİM VE DİN ÇELİŞİYOR MU ?
MÜSLÜMAN OLMAYAN BİR ÜLKEDEN İŞSİZLİK ÜCRETİ ALABİLİR MİYİZ?
“HİÇ KAN AKITMADAN BİR BÜYÜK ŞEHİR VEYA ÜLKE MÜSLÜMAN OLACAKTIR.” DİYE BİR ALAMET VAR MIDIR? İSTANBUL’UN VE ROMA’NIN FETHEDİLECEĞİ BİLDİRİLİYOR MU?
YABANCI ÜLKELERDE YAŞAYAN MÜSLÜMANLAR İÇİN GAYRİ MÜSLİMLERLE OLAN MÜNASEBETLERİNDE KUL HAKKI MEYDANA GELİR Mİ?
Yorumlar (0)