Değerli Kardeşim; Bu konuyla ilgili mezhepler farklı şekilde içtihad etmiştir.

Hanefilere Göre Kan Necis midir?

Kan, necaset-i galizeden olup avuç içi kadar bir yerden fazla bir alana yayılmış olursa namaza manidir. Ancak kan avuç içi kadar bir alandan az yere yayılmışsa namaza mani değildir. Eğer atletinizdeki kan izlerinin toplamı avuç içi kadar bir alandan fazla ise namaza mani olur, atletin yıkanması gerekir; az ise mani değildir, atletin yıkamasına gerek yoktur.

Şafiilere Göre Kan Necis midir?

Sivilce kanı, pire kanı, sinek pisliği, yara ve yanık ya da kokulu (kokusuz) çiçek hastalığından çıkan su (azhar olan görüş) çatlayan damar ve hacamat yerinden akan -az veya çok su- temizdir. Yine azhar olan insandan çıkıp ayrıldıktan sonra tekrar ona dönen kanın da temiz olduğudur.

Yıkanan elbisede necasetin izi kalsa dahi temiz hükmündedir. Görünür halde olan pislikler, izleri (renk, koku ve maddeleri) giderilinceye kadar su ile yıkamakla temiz olurlar. Bir defa yıkamakla tamamen pislik giderilmiş olursa, sahih olan görüşe göre, bir daha yıkanması gerekmez. Eğer pisliğin rengi, bulaştığı yerden kaybolmayacak halde ise, o eşya, kendisinden bembeyaz su akıncaya kadar yıkanır. Yani elbisenin üzerine dökülen su renksiz olarak akıp gidiyorsa, o leke temiz kabul edilir. Yıkanığı halde gitmeyen kan lekesi de böyledir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂

Namaz İle İlgili Bazı Merak Edilenler:

SEFERİ İKEN NASIL NAMAZ KILINIR? KISALTMADAN KILABİLİR MİYİM?

KAZA NAMAZLARIMI NASIL HESAPLAYABİLİRİM?

KAZA NAMAZI VAR MI? BAZILARI KILINMAYAN NAMAZLARIN KAZA EDİLMEYECEĞİNİ İFADE ETMEKTEDİRLER; DOĞRU MU?

UZAYDA (VE KUTUPLARDA) NAMAZ VE ORUÇ İBADETLERİ NASIL YAPILIR?

NAMAZ KILARKEN SURE VEYA DUAYI YANLIŞ OKUMAK NAMAZI BOZAR MI; TEKRAR BAŞTAN ALINIP OKUNABİLİR Mİ?